ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλυμπος: Θρίλερ με τον άτυχο ορειβάτη – Μετά από ώρες θα φτάσει η βοήθεια – Συνδράμει και Super Puma

Σε θρίλερ εξελίσσεται η επιχείρηση διάσωσης ορειβάτη που χάθηκε στον Όλυμπο, ενώ βρισκόταν με έναν φίλο του στη βάση του Λουκιού του Μύτικα στα 2.700 μέτρα. Οι προσπάθειες άρχισαν με το πρώτο φως της μέρας προκειμένου άνδρες της ΕΜΑΚ να καταφέρουν να προσεγγίσουν το δύσβατο σημείο στο οποίο έχει εντοπιστεί χωρίς τις αισθήσεις του ο άνδρας.

Οι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ ξεκίνησαν χθες από το Λιτόχωρο για να προσεγγίσουν πεζή το σημείο που βρίσκεται ο άτυχος ορειβάτης στο Λουκί Στεφανιού του Ολύμπου, και σύμφωνα με πηγές του Πυροσβεστικού Σώματος, η επιχείρηση εντοπισμού του αγνοούμενου ορειβάτη είναι αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς τα στελέχη της ΕΜΑΚ θα πρέπει να διανύσουν μεγάλη απόσταση και υπό δύσκολες συνθήκες για να τον φτάσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από αέρος συνδράμει ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην επιχείρηση συνδράμει και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Καλά στην υγεία του ο δεύτερος ορειβάτης

Ο δεύτερος ορειβάτης, ο οποίος ήταν αυτός που ενημέρωσε τις Αρχές για τον αγνοούμενο φίλο του, είναι καλά στην υγεία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετέβη στο καταφύγιο “Αποστολίδη” όπου και πέρασε τη νύχτα με άλλους ορειβάτες.

Το χρονικό

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έφτασαν στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) Θεσσαλονίκης οι δύο ορειβάτες ήταν στη βάση Λουκιού στο Μύτικα σε 2.700 μέτρα ύψος. Ο ένας από τους δύο συνέχισε για την κορυφή και άλλος είπε ότι θα τον περιμένει στο ίδιο σημείο να γυρίσει.

Όταν, όμως, επέστρεψε ο πρώτος από την κορυφή δεν βρήκε τον φίλο του και αφού τον έψαξε στη γύρω περιοχή και στο καταφύγιο “Αποστολίδη” έστειλε σήμα ότι αγνοείται.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες ενώ ο ορειβάτης με οδηγίες της ΕΟΔ Θεσσαλονίκης άρχισε έρευνες προς συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο έχουν γίνει ατυχήματα. Μετά από πολύωρη κατάβαση σε δύσκολη περιοχή με παγωμένο χιόνι κατάφερε να εντοπίσει τον φίλο του αναίσθητο και ειδοποίησε τις αρχές.

Σε ανάρτηση της η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Θεσσαλονίκης αναφέρει σχετικά: “Στις 13.40 η ΕΟΔ έλαβε κλήση ανάγκης μέσω ασυρμάτου από ορειβάτη που ανέφερε ότι αγνοούνταν ο φίλος του στη θέση Ζωνάρια στη βάση του Λουκιού του Μύτικα.

‘Αμεσα ενημερώσαμε την ΠΥ, ενώ ο ορειβάτης ξεκίνησε την έρευνα για το φίλο του. Στη διάρκεια της έρευνας, εντόπισε αρχικά το πιολέ του και στη συνέχεια τον ίδιο, χωρίς όμως να υπάρχει δυνατότητα να τον πλησιάσει, καθώς το σημείο είναι πολύ απόκρημνο”.