ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλαγή στο ωράριο των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης από σήμερα

Αλλάζουν από σήμερα τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την λειτουργία των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη. Ενώ η κυβέρνηση διαβεβαίωνε προσφάτως ότι το θέμα μείωσης ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων «έκλεισε» προτού καν ανοίξει, η πραγματικότητα φαίνεται πως είναι διαφορετική.

Όπως φαίνεται το μειωμένο ωράριο θα εφαρμοστεί, μετά από σχετική απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Το νέο μέτρο θα ισχύσει σε προαιρετική βάση και όπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για τις προτεινόμενες ώρες ή 5-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.

Η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης οφείλεται στους μειωμένους τζίρους, την κάθετη πτώση της κίνησης, τις αυξημένες υποχρεώσεις και τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, στοιχεία που συνθέτουν σκηνικό «βαρυχειμωνιάς». Την ίδια στιγμή, στάση αναμονής τηρούν οι εργαζόμενοι στους οποίους είναι έκδηλη η ανησυχία για ενδεχόμενες επιπτώσεις σε θέσεις εργασίας και μισθούς.

Μειωμένο ωράριο από Δευτέρα 10 Οκτωβρίου

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Το έχουμε ανακοινώσει από την πρώτη την στιγμή και δεν έχει αλλάξει κάτι στην άποψη αυτή» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Παντελής Φιλιππίδης.

Το ωράριο αφορά αποκλειστικά τα εμπορικά καταστήματα και όχι τα σούπερ μάρκετ.

Παράλληλα, ο κ. Φιλιππίδης εξέφρασε την πεποίθησή του πως παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε καθετί καινούριο, θα υπάρξει αποδοχή του προτεινόμενου ωραρίου από την συντριπτική πλειοψηφία, ώστε και να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας κατά 15%.

Έτσι, το νέο ωράριο που θα τεθεί σε εφαρμογή είναι το εξής:

Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο: 10:00 – 16:00
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 10:00 – 19:00

Αντίθετη η κυβέρνηση, ερωτηματικό οι μισθοί

Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική πρόταση για περιορισμό του ωραρίου κατά δύο ώρες, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος λειτουργίας των καταστημάτων, βρήκε κάθετα αντίθετη την κυβέρνηση.

Όταν έγινε γνωστή η πρόταση, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης υποστήριξαν ότι «δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του ωραρίου».

Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τις απολαβές τους, καθώς δεν προβλέπεται κάποια μείωση μισθού, λόγω του μειωμένου ωραρίου.

Πηγή: makthes.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα