ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών “I can’t Breathe” | “Αλλού λαλούν οι κόκορες, αλλού γεννούν οι κότες”

Δελτίο Τύπου για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Η Ομάδα, είχε την τιμή να προσκληθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Σε κλίμα έκδηλης φιλοξενίας, ο Πρ. της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. κος Νταντάμης, μας κάλεσε να δηλώσουμε τον εκπρόσωπο της Ομάδας, υπογραμμίζοντας με αδιαπραγμάτευτη σαφήνεια ότι, κανένας άλλος, δεν θα έχει δικαίωμα λόγου. Ευγενικά διέκοψε τον εκπρόσωπό μας, για να επισημάνει ότι, έχει στη διάθεσή του ένα ολόκληρο πεντάλεπτο, χρόνος, όμως, που θα μπορούσε να παραταθεί για λίγα λεπτά.

Στην εισήγησή του, ο Αλέκος, μίλησε για την ανυπόφορη δυσοσμία που μας ταλαιπωρεί μέσα στα σπίτια μας. Ο κ. Νταντάμης, του έδωσε τα εύσημα για τον συναισθηματικό και απαλλαγμένο από «επιστημοσύνη» λόγο του και δήλωσε ότι, «η ψυχή του είναι μαζί μας», προδιαθέτοντας όλους μας θετικά, όχι όμως κι ο λογισμός του όπως καταλάβαμε στη συνέχεια. Διότι, έσπευσε να ξεκαθαρίσει, πως «ο Δήμος δεν έχει αποφασιστική αρμοδιότητα επί του θέματος» (προφανώς αναφερόμενος στην αρμοδιότητα ως προς τις κυρώσεεις για ρύπανση, την οποία έχει έχει η Αντιπερ/ρχης). Πως «ο Δήμος, δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο». Ακολούθησε η ανιστόρηση των ενεργειών του Δήμου το 2020, για την ανάδειξη της ρύπανσης (σε ρόλο φωτορεπόρτερ) και για την υποβολή φακέλου στην εισαγγελία και την αναβολή της εκδίκασης για την οποία ίδιος στενοχωρήθηκε (αλλά δεν είχε την αποφασιστικότητα να ζητήσει την επίσπευση λόγω της σοβαρότητας). Ακούγαμε με σεβασμό τον Πρόεδρο αλλά και με την απορία για το που άραγε σφάλαμε στη γραπτή διατύπωση του ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ αιτήματός μας για την οφειλόμενη συμμετοχή του Δήμου στη δημόσια διαβούλευση για την νέα αύξηση του ήδη πολυδύναμου πτηνοσφαγείου κι όχι για συνάντηση με την Ομάδα. Άνθρωποι γραμματιζούμενοι, και δεν το κατανόησαν (ή μήπως δεν το διάβασαν καν)?. Τι δεν κατάλαβαν από αυτά που είπε ο Αλέκος? Ακούσαμε στη συνέχεια, για αναρτήσεις τρίτων στο fb για τα φύκια του Κορινού (!). Ακούσαμε για βραβεία του Δήμου, ώστε μετά από μισή ώρα ατέρμονου μονόλογου, ήταν πασιφανές πια, ότι δεν φταίγανε τα ελληνικά μας. Συνειδητοποιήσαμε ότι, δεν κληθήκαμε ως συνομιλητές, αλλά ως ακροατήριο σε έναν ακόμα απολογισμό, από τους πολλούς που αναπαράγονται τελευταία με δελτία τύπου (σημείο του καιρού με τις εκλογές να πλησιάζουν). Καταλάβαμε ότι, οι προγραμματικές δεσμεύσεις, της νέας διοίκησης, περί «βήματος στον δημότη», περί «προστασίας του περιβάλλοντος», περί «βιώσιμης ανάπτυξης», ήταν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Η «συζήτηση επί του αιτήματος της ΟΠΠ για ανάληψη ενεργειών», εξελισσόταν σε κακόγουστη φάρσα, υπό την ανοχή και των συμβούλων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, ασυνήθιστα υπομονετικοί (αν κρίνουμε από συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου) δεν ένιωσαν την ανάγκη να διακόψουν «επί της διαδικασίας» για την φλυαρία εκτός θέματος του Προέδρου. Και φτάσαμε στην αγένεια να τον διακόψουμε.

Η παρουσία μας, σε αυτό το παίγνιο εντυπωσιασμού, σε μια συνεδρίαση ως “μέσο επικοινωνίας” κι όχι ουσίας, περίσσευε. Γιατί, η Ομάδα, παρευρέθηκε στην Ε.ΠΟΙ.ΖΩ, επειδή, όπως ένα μέλος της φώναξε: «Γιώργο, βρωμάει!», “Δεν θέλουμε να πάμε για μπάνιο. Ανάσα θέλουμε”. Επιβεβαιώθηκε ο προσχηματικός χαρακτήρας κι αυτής της πρόσκλησης. Από την κα Αντιπεριφερειάρχη πήραμε τον τίτλο των “ακραίων υποστηρικτών της δημόσιας υγείας”. Από τον Πρ. της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. πήραμε το παράσημο της “επιστημοσύνης” και της “ανικανότητας” για “διάλογο” από την κα Τερζίδου. Συγχωρήστε μας την αγνωμοσύνη. Συγχωρήστε μας την αδημονία (μετά από έναν χρόνο αφωνίας σας) και το μη political correct ταπεραμέντο μας. Δεν Αλλά, όπως είπε και ο Αλέκος : «Εζάντιναμε από τη δυσοσμία». Εζάντιναμε χθες και με σας. Η Ομάδα, κατέθεσε στα Πρακτικά της ΕΠΟΙΖΩ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ του ανωτέρω αιτήματός μας, ενημερωτικό υπόμνημα, στο οποίο με σαφή επιχειρηματολογία εδραιώνει το αίτημά της για γενικότερες οφειλόμενες ενέργειες του Δήμου, τις οποίες ΔΕΝ κάνατε και παραθέτει δέκα προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος της «δυσοσμίας. Επικαλείται δε, παραδείγματα άλλων Δήμων, που αντιλαμβάνονται διαφορετικά από τον δικό μας, τις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης. Ελπίζουμε, να αξιολογήσετε αυτό το υπόμνημα με την πρέπουσα σοβαρότητα αφαιρώντας “επιστημοσύνες”.

Περιμένουμε να μας απευθυνθεί, με ειλικρινείς προθέσεις, η μόνη πρόσκληση που αναμένουν 82 δημότες… αυτή σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη ΔΥΣΟΣΜΙΑ όπως οφείλετε να κάνετε ως «δημοκρατική και σύγχρονη» διοίκηση κι όπως υποχρεούστε από τον νόμο.