ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφιάλτης στο Σουφλί | Αγωνία για το δάσος της Δαδιάς

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες για να σωθεί το σπάνιο οικοσύστημα (βίντεο & φωτ.)

Εφιαλτική ήταν η νύχτα στο Σουφλί, καθώς η φωτιά που έκαιγε από χτες το μεσημέρι στην περιοχή του φράγματος της Λύρας πέρασε στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς στο οποίο υπάρχουν μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και μάλιστα εκτείνεται, πλέον, σε μήκος 10 χιλιομέτρων.

Από τη στιγμή που τα περίπου 10 εναέρια μέσα καθηλώθηκαν επειδή έπεσε το σκοτάδι, στη φωτιά κατά τη διάρκεια της νύχτας επιχειρούσαν 102 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 29 οχήματα ενώ συνέδραμαν και μηχανήματα έργου του στρατού και υδροφόρες ΟΤΑ. Μάλιστα στην περιοχή έσπευσαν επιπλέον 30 οχήματα με 100 πυροσβέστες από άλλες πόλεις της ΑΜ-Θ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας αποφασίστηκε, να γίνουν αντιπυρικές ζώνες με μηχανήματα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του Στρατού στο δάσος της Δαδιάς και συγκεκριμένα στις ταϊστρες των αρπακτικών πουλιών στο Εθνικό Πάρκο, ενώ δημιουργήθηκε μια επιπλέον ζώνη περιμετρικά του οικισμού της Λευκίμης.

Ο Μάριος ΑποστολίδηςστρατηγόςΣυντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δήλωσε στο makthes.gr ότι η φωτιά έχει εισέλθει μέσα στον πυρήνα του δάσους της Δαδιάς. «Όλη την ώρα αλλάζει ο αέρας» οδηγώντας τα δύο πύρινα μέτωπα σε διαφορετικές κατευθύνσεις. «Μία το φυσούσε βορειοανατολικά και το κατέβαζε νότια, μετά γύρισε δυτικά και μετά με νότιο άνεμο προς τα πίσω. Είμαστε γύρω-γύρω από τις ταΐστρες (σ.σ. των πουλιών) και τον δρόμο που πάει από Δαδιά προς Λευκίμμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολίδης.

Με το πρώτο φως της ημέρας μπήκαν στη μάχη της κατάσβεσης τα εναέρια μέσα μήπως και επιτευχθεί ο περιορισμός και η οριοθέτηση σε πρώτη φάση της καταστροφικής πυρκαγιάς. Ειδικότερα, θα ξεκινήσουν σε δύο κύματα τα εναέρια μέσα. Στην από αέρος επιχείρηση παίρνουν μέρος 2 ελικόπτερα Mi8, 2 Erickson, 2 PZL, 2 CL415, ένα ΑΒ214 και ένα ΒΚ117.

Οπως είπε και ο Πέτρος Ανθόπουλος, εκτελών χρέη διευθυντή Δασών Έβρου το έργο της κατάσβεσης ήταν δύσκολο αφού οι φλόγες κινούνταν νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του δάσους της Δαδιάς.

Δείτε περισσότερα στο makthes.gr >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα