ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός – διακοπές | Οδηγίες και συστάσεις από τον ΕΟΔΥ

Τα μέτρα που συστήνει ο Οργανισμός για πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επιστροφή από τις θερινές διακοπές

Οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι ταξιδιώτες εν όψει θερινών διακοπών ώστε να προφυλαχθούν από τον κορωνοϊό δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ.

Τα μέτρα που συστήνει ο οργανισμός αφορούν την περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και μετά την επιστροφή από τις διακοπές.

Αναλυτικά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ
Πριν το ταξίδι

Ενημερώνεστε για τους ισχύοντες περιορισμούς, σχετικά με ταξίδι στη χώρα/περιοχή προορισμού.

Σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στις ιστοσελίδες:
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
  • εφαρμόστε υγιεινή χεριών, συστήνεται συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα.
  • εφαρμόστε αναπνευστική υγιεινή, συστήνεται η κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντηλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα. Απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου σε κλειστό ποδοκίνητο κάδο. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
  • τηρήστε φυσική απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • εφαρμόστε τους κανόνες για τη χρήση μάσκας στη χώρα προορισμού.
  • αποφύγετε την επαφή με άτομα με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.
Μετά την επιστροφή
  • παρακολουθήστε την υγεία σας για 10 ημέρες.
  • παραμείνετε στο σπίτι αν εμφανίσετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ έως και 10 ημέρες μετά την επιστροφή σας.
  • αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
Η εικόνα κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 – 10 Ιουλίου 2022 αναφέρθηκαν συνολικά 552.993.566 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 6.349.952 θάνατοι.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη ποικίλει ανάλογα με τη χώρα προορισμού.

Για τα άτομα σε ομάδα υψηλού κινδύνου

Στα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις εντός και εκτός Ελλάδας λόγω κινδύνου σοβαρής νόσησης και νοσηλείας.

Εκτός της ανάγκης πιστής εφαρμογής των μέτρων ατομικής προστασίας (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι) ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου.

Βέβαια, και οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες χρειάζεται να ακολουθούν τις συστάσεις και τις απαιτήσεις της χώρας προορισμού αναφορικά με τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της Covid-19 λοίμωξης. Πληροφορίες σχετικά με τα διαθέσιμα εμβόλια βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα