ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πανσέληνος Ιουλίου | Απόψε το “Φεγγάρι του Ελαφιού”

Τι σημαίνει το όνομά της – Η υπερπανσέληνος θα αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της στις οκτώ το βράδυ και αναμένεται να κορυφωθεί στις 9:37 το βράδυ

Πανσέληνος Ιουλίου | Απόψε το "Φεγγάρι του Ελαφιού"

Την πανσέληνο του Ιουλίου και ειδικότερα το «Φεγγάρι του Ελαφιού» θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν όσοι κοιτάξουν τον ουρανό σήμερα το βράδυ της Τετάρτης. Πρόκειται για μια πανσέληνο φωτεινότερη από ό,τι συνήθως, η οποία και λαμβάνει χώρα μόνο λίγες φορές το χρόνo.

Το φαινόμενο, όπως αναφέρει η NASA, θα είναι ορατό για τρία περίπου 24ωρα.

Πρόκειται για την προτελευταία υπερπανσέληνο για το 2022. Η τελευταία θα γίνει τον Αύγουστο αλλά αυτή του Ιουλίου είναι η πιο φωτεινή της φετινής χρονιάς.

Η υπερπανσέληνος θα αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της στις οκτώ το βράδυ και αναμένεται να κορυφωθεί στις 9:37 το βράδυ. 

Η φωτεινότητα της επερχόμενης υπερπανσελήνου πρόκειται να αγγίξει το 100%, κάτι που σημαίνει ότι το «Φεγγάρι του Ελαφιού» θα φανεί κατά 16% περίπου φωτεινότερο και 7% μεγαλύτερο από μια απλή πανσέληνο. Σημειώνεται ότι ε γενικές γραμμές η διαφορά στο μέγεθος και τη λαμπρότητα μιας υπερπανσελήνου δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, εντούτοις ο οργανισμός «Sky and Telescope» εξηγεί ότι ίσως η υπερπανσέληνος να φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι μια απλή πανσέληνος λίγο πριν δύσει ο ήλιος

Όπως και οι υπόλοιπες πανσέληνοι έτσι και αυτή ονομασία προερχόμενη από φυλές των ινδιάνων της Αμερικής, ονομασίες που σχετίζονται με φυσικά ή άλλα φαινόμενα που συνέβαιναν κατά τη διάρκεια της εκάστοτε πανσελήνου και οι ινδιάνικες φυλές τα συνέδεαν με το φεγγάρι.

Η πανσέληνος του Ιουλίου ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού» επειδή τα ελάφια βιώνουν απώλεια κάθε χρόνο των κεράτων τους τα οποία αναπτύσσονται εξ αρχής κάθε φορά και τον Ιούλιο τα κέρατα τους φτάνουν σε επίπεδο πλήρους ανάπτυξης.

Η εν λόγω πανσέληνος έχει κι άλλες ονομασίες όπως «Πανσέληνος του Κεραυνού» «Πανσέληνος του Σανού», «Πανσέληνος του Υδρόμελου», όμως η επικρατέστερη είναι η «Πανσέληνος του Ελαφιού», καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα νέα κέρατα των αρσενικών ελαφιών άρχιζαν να βγαίνουν από το μέτωπό τους «καλυμμένα» με βελούδινo και απαλό τρίχωμα.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα