ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήμερα 12/7 εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Παΐσίου του Αγιορείτη

Ο Άγιος Παΐσιος, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου του 1924 μ.Χ. Η μητέρα του ονομαζόταν Ευλαμπία και ο πατέρας του Πρόδρομος διετέλεσε δήμαρχος των Φαράσων. Βαπτίστηκε χριστιανός από τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη στις 7 Αυγούστου 1924 μ.Χ. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εγκαταστάθηκε μαζί με τους γονείς του στην Κόνιτσα. Εργάσθηκε ως ξυλουργός και το 1945 κατατάχθηκε στο στρατό.

Το 1950 μετέβη στο Άγιον Όρος για να μονάσει και να ασκητέψει, όπου συνάντησε τον πατέρα Κύριλλο της Μονής Κουτλουμουσίου, με τον οποίο ανέπτυξε ιδιαίτερη σχέση. Αργότερα πήγε στην Μονή Εσφιγμένου και εκάρη μοναχός με το όνομα Αβέρκιος. Το 1958 αποχώρησε από το Άγιο Όρος για την Ιερά Μονή Γενεθλίων της Θεοτόκου στο Στόμιο Κονίτσης, όπου άσκησε σημαντικό φιλανθρωπικό έργο. Το 1964 επέστρεψε στο περιβόλι της Παναγίας και έμεινε εκεί μέχρι τον θάνατό του. Το 1979 εγκαταστάθηκε στη σκήτη της Παναγούδας και απέκτησε μεγάλη φήμη, με αποτέλεσμα χιλιάδες πιστοί να τον επισκέπτονται για να ζητήσουν τις συμβουλές του.

Το 1993 διεγνώσθη με καρκίνο του παχέος εντέρου και τελικά απεβίωσε στις 12 Ιουλίου του 1994. Ενταφιάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και στις 13 Ιανουαρίου 2015 ανακηρύχθηκε Άγιος από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.

Δείτε σχετικά προϊόντα από την τεράστια συλλογή του athonian.gr ΕΔΩ

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας