ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το 23ο Εθνικό Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ στην Κατερίνη

Η Πιερία στο επίκεντρο της ομογενειακής οργάνωσης

Με τις θετικότερες εντυπώσεις αποχώρησαν από την Κατερίνη οι ανά την Ελλάδα σύνεδροι που παρευρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Πιερίας, το τριήμερο 17-18-19 Ιουνίου 2022, συμμετέχοντας στις εργασίες του  23ου  Εθνικού  Συνεδρίου της σημαντικότερης στον κόσμο ομογενειακής οργάνωσης, της ΑΧΕΠΑ

  Ο διοργανωτής της τελετής έναρξης, αλλά και των συνεδριακών διαδικασιών, το τμήμα Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς» της ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ, φρόντισε επιπρόσθετα και τα περί της φιλοξενίας, και την όσο το δυνατό ευχάριστης διαμονής των αντιπροσωπειών από τα τμήματα όλης της Ελλάδος.

  Την πρώτη ημέρα, την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, οι σύνεδροι τίμησαν τη μνήμη των ιδρυτών, των αειμνήστων μελών της ΑΧΕΠΑ, καθώς και των πεσόντων για τις οικουμενικές αξίες του Ελληνισμού, με καταθέσεις στεφάνων στο εμβληματικό  μνημείο του Δημοτικού κήπου Κατερίνης,  από τους Κωνσταντίνο Βαρσάμη-Κυβερνήτη της ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ, τον Ύπατο Κυβερνήτη Ευρώπης, Ιωάννη Μητρόπουλο και τον πρόεδρο του τμήματος Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς» ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ, Παναγιώτη Ταρενίδη.

  Το ίδιο βράδυ στο ανοικτό θέατρο του Δημοτικού πάρκου Κατερίνης, υλοποιήθηκε η τελετή έναρξης, με τον οικοδεσπότη πρόεδρο του τοπικού τμήματος, Παναγιώτη Ταρενίδη, ο οποίος στην υποδοχή και προσφώνηση προς τους   προσκεκλημένους , επισήμανε  το σημαντικό ρόλο της οργάνωσης στην  υποστήριξη, υπεράσπιση και ανάδειξη των οικουμενικών  αξιών  του Ελληνισμού με κύριο πυλώνα την Εκπαίδευση και την προαγωγή της αριστείας σε κάθε τομέα της ατομικής και κοινωνικής ζωής.  Δήλωσε δε την ικανοποίηση του για την εμπιστοσύνη της διοίκησης προς το τμήμα Κατερίνης για την ανάθεση ενός επετειακού συνεδρίου αφού συμπίπτει με τα 100 έτη από την ίδρυση της οργάνωσης.

  Ακολούθησε η προσευχή από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους-Κατερίνης-Πλαταμώνος, κ.κ.  Γεώργιο, καθώς και ο χαιρετισμός του Ύπατου Κυβερνήτη Ευρώπης, Ιωάννη Μητρόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των τμημάτων της γηραιάς ηπείρου και την εν γένει αλληλοϋποστήριξη στα Εθνικά θέματα .  

  Χαιρέτησαν την εκδήλωση, επίσης, οι βουλευτές Πιερίας, Φώντας Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και Μπέττυ Σκούφα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης, Κωνσταντίνου Κουκοδήμου,  (ευρισκόμενου  σε αποστολή του Δήμου στο εξωτερικό) Αντιδήμαρχος, Σταύρος Χριστοφορίδης. Επίσης παρέστη εκπρόσωπος του κ. Σάββα Χιονίδη που απουσίαζε εκτός Πιερίας.  

  Στην ιστορική διαδρομή της ΑΧΕΠΑ που ιδρύθηκε το 1922, στην Ατλάντα των ΗΠΑ, στην συμβολή της στην υποστήριξη της πατρίδας μας και γενικότερα στην Ελληνική διασπορά, κυμάνθηκε η κεντρική ομιλία από τον ιστορικό και καθηγητή πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Αλέξανδρου Κιτροέφ.

  Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των προσφωνήσεων και της ομιλίας, ο Κυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ, Κωνσταντίνος Βαρσάμης αφού συνεχάρη το τοπικό τμήμα για την αρτιότητα του συνεδρίου, ευχαρίστησε όσους τίμησαν την τελετή με την παρουσία τους, ευχήθηκε ευόδωση των διεργασιών του συνεδρίου, καταλήγοντας: «Χαίρομαι που φέτος είμαστε στην Κατερίνη. Ευχαριστώ το εδώ τμήμα για την αρτιότητα της δουλειάς και όλους τους αντιπροσώπους της χώρας. Μάθαμε σήμερα πολύ σημαντικά και για την ιστορία της ΑΧΕΠΑ. Από εδώ και πέρα ξεκινάμε τα δρώμενα των επόμενων χρόνων και θα οριοθετήσουμε το  όραμά μας για την έναρξη της νέας  εκατονταετηρίδας »   

  Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποστήριξη του 23ου Εθνικού Συνεδρίου ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ, ο κ. Βαρσάμης απέδωσε τιμητικές πλακέτες στο πρόσωπο του Δημάρχου Κατερίνης κ. Κώστα Κουκοδήμου για την καθοριστική συμβολή του στη διεξαγωγή του συνεδρίου καθώς και  στην Αντιπεριφερειάρχη κα Μαυρίδου για τη σημαντική αρωγή στο  συνέδριο. .  Επίσης αναμνηστικές πλακέτες ως αντίδωρο της προσφοράς  τους έλαβαν οι  πρόεδροι , του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Στέλλα Τζιτζιλή.   Τέλος αντίστοιχη τιμητική πλακέτα δόθηκε    στον δημοσιογράφο, Περικλή Χατζηγιάννη, για τον συντονισμό της εκδήλωσης και την  διαχρονική επικοινωνιακή υποστήριξη  των δραστηριοτήτων του τμήματος « ΑΧΕΠΑ – Ολύμπιος Ζευς».

  Η βραδιά έκλεισε με τη συναυλία της χορωδίας και ορχήστρας της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, σε καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου, Ευθύμιου Μαυρίδη.

  Την τελετή έναρξης  κόσμησαν  με την παρουσία τους   ο Διοικητής της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος  Νικόλαος Αθάνατος, όπως επίσης ο    Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, Ταξίαρχος  Γεώργιος Τζήμας τους οποίους ευχαρίστησε όλως  ιδιαιτέρως ο πρόεδρος Παναγιώτης Ταρενίδης .

Παρευρέθηκαν και τίμησαν την εκδήλωση πολιτευτές από όλο το πολιτικό φάσμα καθώς και από την πλειονότητα των επιστημονικών και πολιτιστικών συλλόγων του Νομού  όπως επίσης ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης  και ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

  Το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022, οι σύνεδροι προέβησαν στην ανάλυση και έγκριση του διοικητικού και οικονομικού  απολογισμού  της απελθούσας περιόδου, ενώ οριοθέτησαν τον προγραμματισμό και προϋπολογισμό  της νέας περιόδου.  Επίσης μετά από ψηφοφορία αποφάσισαν το 24ο Εθνικό Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ, το 2023, να πραγματοποιηθεί στη Ναύπακτο που επικράτησε μεταξύ τριών άλλων υποψηφιοτήτων . Τέλος έλαβαν χώρα αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.  ενώ επιβεβαίωσαν την επανεκλογή στη θέση του Κυβερνήτη, τον Κωνσταντίνο Βαρσάμη.

Πρόσφατα άρθρα