ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων | Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων | Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Σχεδόν έναν μήνα μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που πυροδότησε το ντόμινο των 577 έως χθες κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, και άλλων 437 σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης, στον κατάλογο των χωρών με καταγεγραμμένα κρούσματα προστέθηκε και η Ελλάδα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το πρώτο περιστατικό της ενδημικής μέχρι πρότινος νόσου στη Δυτική και Κεντρική Αφρική. Πρόκειται για «εισαγόμενο» κρούσμα, και ειδικότερα για άνδρα που είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στην Πορτογαλία, χώρα που μετρά ήδη 191 κρούσματα κυρίως σε άνδρες ηλικίας 19 έως 61 χρόνων.

Ο άνδρας μετέβη με συμπτώματα συμβατά με τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» όπου και νοσηλεύεται απομονωμένος σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες. Αμέσως μετά την εξέταση του ασθενή από τους γιατρούς του «Ανδρέας Συγγρός» εστάλη δείγμα για έλεγχο στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων. Ο αρχικός έλεγχος ήταν θετικός και στη συνέχεια το δείγμα εστάλη και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Παράλληλα, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του ώστε να απομονωθούν όπως προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο του Οργανισμού όταν εντοπιστεί κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων. Η καραντίνα αλλά και η αυτοπαρακολούθηση των ατόμων του περιβάλλοντος του ασθενή θα διαρκέσει για 21 ημέρες. Το ίδιο διάστημα θα βρίσκονται σε εγρήγορση και οι επαγγελματίες υγείας του νοσοκομείου που τον εξέτασαν και τον παρακολουθούν.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας