ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιερία | Ενεργειακό κόστος και ανασφάλεια κρατούν χαμηλά τις κρατήσεις

Με το βλέμμα στραμμένο στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου είναι οι ξενοδόχοι της Πιερίας, περίοδος κατά την οποία θα δώσει το αρχικό στίγμα για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν στην περιοχή. Οι γιορτινές μέρες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς έδωσαν μικρές «ανάσες» σε ξενοδόχους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων με τις ξενοδοχειακές μονάδες να λειτουργούν σε χαμηλό ποσοστό και με χαμηλές πληρότητες. Έτσι ο φετινός Μάιος εξελίχθηκε υποτονικά εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν, όπως ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση.

Στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πιερία έγινε ένα «χλωμό» όπως χαρακτηρίστηκε ξεκίνημα, ενώ μέχρι σήμερα οι κρατήσεις του καλοκαιριού κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και όποιες ενέργειες γίνονται με αργό ρυθμό, την ώρα που το ενδιαφέρον από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν παγώσει.

«Αυτή την εβδομάδα άνοιξε κάτω από το 20% των ξενοδοχείων ενώ συνολικά ο Μάιος θα εξελιχθεί με μειωμένες κρατήσεις της τάξης του 15%. Το ενδιαφέρον είναι τώρα για Ιούλιο και Αύγουστο καθώς το ενεργειακό κόστος για τους τουρίστες και το κόστος των αναλώσιμων και των υπηρεσιών για εμάς είναι μία δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λύσουμε εκατέρωθεν» σημειώνει στη «ΜτΚ» ο Ηρακλής Τσιτλακίδης, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας.

Εξάλλου τις ημέρες των γιορτών και της Πρωτομαγιάς κινήθηκε καλύτερα ο ορεινός όγκος της περιοχής (Λιτόχωρο, Παλαιός Παντελεήμονας), με τους επισκέπτες να προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από την Ελλάδα. Κινητικότητα υπήρξε και εξαιτίας των ημερήσιων εκδρομών, κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να αποτυπωθεί στα έσοδα των ξενοδοχείων, αλλά κυρίως στην εστίαση. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στις μονάδες του παραλιακού μετώπου της Πιερίας η μέση πληρότητα θα διαμορφωθεί φέτος γύρω στο 40%.

«Οι συμφωνημένες τιμές που έχουμε κλείσει είναι με τιμές του 2021 την ώρα που η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει δράσεις για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Προσδοκούμε να γίνει κάτι γιατί οι πληρότητες βρίσκονται σε τραγικό επίπεδο. Είναι η τρίτη χρονιά κρίσης για εμάς, την ώρα που οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι παγωμένες. Η Ρωσία ήταν η πρώτη σε κρατήσεις και η Ουκρανία η δεύτερη, ειδικότερα όσον αφορά τον οδικό τουρισμό. Η αύξηση του κόσμους διαβίωσης φέρνει δισταγμό και στις άλλες χώρες» καταλήγει στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας.

Φόβο και αμφισβήτηση για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά εκφράζουν και οι εκπρόσωποι των καταλυμάτων στην Πιερία. Τόσο οι ίδιοι όσο και οι ξένοι tour operators που συνεργάζονται ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

«Οι tour operators με τους οποίους συνεργαζόμαστε για χρόνια δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία των προκρατήσεων γιατί και εκείνοι δεν ξέρουν τι θα γίνει και φοβούνται για τις εξελίξεις. Μας λένε ότι όλα θα εξαρτηθούν την τελευταία στιγμή. Το Πάσχα και την Πρωτομαγιά ήρθε κόσμος και βαλκάνιοι από την Ρουμανία και την Βουλγαρία. Δημιουργήθηκε μία μικρή αχτίδα φωτός για τα δωμάτια και όχι για τα συμβόλαια καθώς το ενεργειακό κόσμος πλήττει τα νοικοκυριά πανελλαδικά, πανευρωπαϊκά και σε παγκόσμιο επίπεδο» υπογραμμίζει στην ΜτΚ ο πρόεδρος Ομοσπονδίας ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων Πιερίας-Ημαθίας-Πέλλας, Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης.

Τόσο ο ίδιος όσο και εκπρόσωποι τουριστικών και επαγγελματικών φορέων της Παραλίας και της Ολυμπιακής Ακτής τονίζουν ότι μία ακόμη τουριστική περίοδος δυστυχώς ξεκινά με αρνητικό πρόσημο και με μηδενικές έως ελάχιστες κρατήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά στο παράλιο μέτωπο του δήμου Κατερίνης αλλά και άλλες περιοχές στην Πιερία. Μία κατάσταση που επιτείνεται και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος επηρεάζει άμεσα χώρες προέλευσης δεκάδων χιλιάδων τουριστών για την Πιερία και τη βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Φέτος το μέλλον για τις επιχειρήσεις είναι δυσοίωνο καθώς ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας και περιοριστικών υγειονομικών μέτρων, «αλαλούμ» κατά περιόδους κι «άνοιξε – κλείσε» στις βόρειες πύλες εισόδου οδικού τουρισμού στη χώρα, προστέθηκε και η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους από την περσινή ακόμη χρονιά.

«Το 10% με 15% των καταλυμάτων θα ανοίξει την 1η Ιουνίου και υπολογίζουμε ότι μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και μέχρι τον Σεπτέμβριο οι πληρότητες θα κυμανθούν στο 40%. Απευθυνόμαστε στη μεσαία και χαμηλή τάξη οπότε εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα» δηλώνει ο πρόεδρος Ομοσπονδίας ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων Πιερίας-Ημαθίας-Πέλλας στη «ΜτΚ».

Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται για τους ξενοδόχους αλλά και άλλους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε συναφείς κλάδους η επαναφορά του προγράμματος «Γέφυρα», η ένταξη στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ του συνόλου των μικρομεσαίων και μικρών τουριστικών επιχειρήσεων με βάση τις προτάσεις που οι φορείς πανελλαδικά κι επανειλημμένα έχουν καταθέσει στα αρμόδια Υπουργεία. Σχετικά με τα προβλήματα που παρατηρούνται στις υποδομές της Παραλίας Κατερίνης και στην Ολυμπιακή Ακτή, οι επαγγελματίες κατέθεσαν σειρά αιτημάτων στον δήμαρχο Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμο στα οποία μεταξύ άλλων ζητούν άμεση εκκίνηση κι ολοκλήρωση του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας Παραλίας και Ολυμπιακής Ακτής, αναμόρφωση πλατειών, αθλητικών χώρων, παιδικών χαρών, χώρων πρασίνου καθώς και συχνότερη αποκομιδή απορριμμάτων με την τοποθέτηση και νέων κάδων παντού και όχι μόνο στους κεντρικούς δρόμους

.*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 15.05.2022 – Δες εδώ

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα