ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον Ιούνιο έτοιμη η Δικαστική Αστυνομία

Θα απαλλαγούν οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. και θα καλυφθούν τα κενά από εξειδικευμένους επιστήμονες – Στόχος η μείωση του διοικητικού φόρτου και η εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων

Η Ελληνική Αστυνομία φεύγει, η Δικαστική Αστυνομία έρχεται… στις δικαστικές αίθουσες, καθώς το πράσινο φως άναψε στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη συγκρότηση ενός νέου Σώματος, το οποίο θα απαλλάξει αφενός τους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. από τον πρόσθετο όγκο εργασίας στα δικαστήρια και αφετέρου θα καλύψει οριστικά τα κενά σε εξειδικευμένους επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, η ανάθεση έργου προς τους οποίους γίνεται όλο και πιο συχνά από τους δικαστικούς λειτουργούς τα τελευταία χρόνια, για τις ανάγκες της εκδίκασης σειράς πολύπλοκων υποθέσεων. 

Ενα Σώμα, δύο τομείς 

Η δημιουργία του νέου Σώματος, το οποίο θα απαρτίζεται στο ένα του σκέλος από επιστημονικό-πολιτικό προσωπικό και τεχνοκράτες και στο άλλο από ένστολους (αποσπώντας τις αντίστοιχες αρμοδιότητες από την ΕΛ.ΑΣ.), ικανοποιεί στην πράξη τα δύο πάγια αιτήματα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, δηλαδή τη σημαντική μείωση του διοικητικού φόρτου, αλλά και τη φύλαξη, τις συνθήκες ασφάλειας και την εύρυθμη λειτουργία των δικαστικών αιθουσών, αποβλέποντας στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δικαιοσύνης. 

Παρότι πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαλείο στα χέρια δικαστών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων, εντούτοις η ιδέα της συγκρότησης της Δικαστικής Αστυνομίας γυρίζει αρκετά πίσω στον χρόνο. Εμπνευστής της υπήρξε ο αείμνηστοςΚωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα το 1992, χωρίς ωστόσο να προλάβει να την υλοποιήσει. Ακριβώς 30 χρόνια μετά, η Δικαστική Αστυνομία επιστρέφει, καθώς στο επόμενο δεκαπενθήμερο το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας των ενστάσεων θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή και πάντως προτού ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας