ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

25 χρόνια άσβεστη η φλόγα στα Αλώνια – Κανένα ενδιαφέρον για το κοίτασμα φυσικού αερίου (βίντεο)

25 χρόνια μετά τον εντοπισμό φυσικού αερίου, το καλοκαίρι του 1996, σε γεωργική έκταση στα Αλώνια Πιερίας, δεν έχει δοθεί απάντηση για το τι ακριβώς συμβαίνει και αν τελικά πρόκειται για κάποιο κοίτασμα ικανό να λύσει ενδεχομένως και το ενεργειακό πρόβλημα τουλάχιστον της περιοχής. 

Όπως είναι γνωστό, όλα ξεκίνησαν όταν ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου χωραφιού  που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το χωριό των Αλωνίων, θέλησε να «χτυπήσει» νερό και ξεκίνησε εργασίες για τη δημιουργία γεώτρησης. Μόνο που το γεωτρύπανο στα 250 μέτρα χτύπησε… πέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί δίοδος από όπου άρχισε να εκλύεται φυσικό αέριο. 

Εκείνη την εποχή είχαν επιληφθεί υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, είχαν σφραγίσει το σημείο από το οποίο ωστόσο συνεχίζει να εκλύεται φυσικό αέριο ακόμα και σήμερα και αναδύεται μάλιστα μια άσβηστη φλόγα όλα αυτά τα χρόνια. 

Στο βίντεο που βλέπετε είναι εμφανές ότι η φλόγα έχει δυναμώσει ακόμη περισσότερο και όσοι ισχυρίζονταν ότι σιγά σιγά τα κοίτασμα θα εξαφανιστεί και η φλόγα θα εξασθενίσει προφανώς διαψεύστηκαν. 

Το 2019, ενδιαφέρθηκε να  ερευνήσει επιστημονικά το φαινόμενο, ο ομότιμος-πλέον-καθηγητής του ΕΚΠΑ Ακίνδυνος Κελεπερτζής προκειμένου να δοθεί ερμηνεία σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει και κυρίως να διαπιστωθεί το βάθος και η ποσότητα του κοιτάσματος.  Ο κ. Κελεπερτζής είχε έρθει σε επικοινωνία και με την προηγούμενη, όπως και με τη σημερινή δημοτική αρχή του δήμου Πύδνας-Κολινδρού και είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον να ξεκινήσει επιστημονική έρευνα ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά του δήμου.

Σήμερα πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο της Βόρειας Πιερίας.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα