ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τελικά… έχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο η Ελλάδα και πόσο;

Ολόκληρη η έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Τι αποκαλύπτει έκθεση του ΙΕΝΕ για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη χώρα μας και τις περιοχές όπου υπάρχουν

Σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη θα εξασφάλιζε η Ελλάδα σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, για τα οποία υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις, επισημαίνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε ειδική έκθεση για τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του δυναμικού τους. Σύμφωνα με κάποιες αρχικές εκτιμήσεις το όφελος για την ελληνική οικονομία θα μπορούσαν να φτάσουν μόνο από το φυσικό αέριο τα 250 δισ. ευρώ εάν καταφέρναμε βέβαια να αξιοποιήσουμε αυτό τον πλούτο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση «η Ελλάδα διαθέτει συγκεκριμένα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, παράγει σήμερα μια μικρή ποσότητα πετρελαίου στον Πρίνο και σύντομα θα παράγει σε μία ακόμα γεωγραφική περιοχή, στο Κατάκολο, στην Πελοπόννησο. Γεωλογικά και γεωφυσικά δεδομένα συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η χώρα διαθέτει ορισμένα αξιόλογα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία, όμως, πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω με σεισμικές και γεωτρητικές μεθόδους προκειμένου να υπολογισθεί και εκτιμηθεί με ακρίβεια το μέγεθός τους και η αποληψιμότητά τους. Θα απαιτηθεί, όμως, χρόνος, πολιτική βούληση, σταθερό αδειοδοτικό περιβάλλον, μακρόπνοη και συνεπής στρατηγική, σημαντικές επενδύσεις (οι οποίες προέρχονται αποκλειστικά από τις εταιρείες) και συστηματική ερευνητική προσπάθεια σε πολλές περιοχές της χώρας, ώστε αφενός να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πραγματικό δυναμικό του υδρογονανθρακικού μας πλούτου και αφετέρου να ξεκινήσει παραγωγή, όπου αυτό καταστεί εφικτό».

Στην έκθεση του ΙΕΝΕ επισημαίνεται πως «πρόσφατες μελέτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και δημοσιεύσεις έγκριτων ακαδημαϊκών και εταιρειών, συγκλίνουν στην διαπίστωση ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ύπαρξης πολύ σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στη χώρα (δυτικά και νότια της Κρήτης, Θερμαϊκός, Θάσος, υδρίτες στη ΝΑ Μεσόγειο, βιογενές αέριο στη ΒΔ Πελοπόννησο και Ιόνιο πέλαγος). Η υπογραφή Συμβάσεων Μίσθωσης με εταιρείες του βεληνεκούς των ExxonMobil, TotalEnergies, Repsol, Energean και ΕΛΠΕ για Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων σε 12 χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές του ελλαδικού χώρου, επισφραγίζουν το διεθνές ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο και ενώ είναι γνωστή στην αγορά η πρόθεση και άλλων διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών να επενδύσουν σε έρευνα στη χώρα. Μετά την κύρωση των ανωτέρω Συμβάσεων στη Βουλή των Ελλήνων το 2014, ξεκίνησαν το 2015 οι ερευνητικές εργασίες στη Δυτική Ελλάδα, με γεωχημικές και γεωλογικές μελέτες, γεωφυσικές καταγραφές και σεισμικές έρευνες προσδοκώμενες συνολικά άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις της τάξεως του €1 δισ. Επίσης, τον Οκτώβριο του 2019, η ελληνική βουλή κύρωσε τις συμβάσεις για τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στην κοινοπραξία ExxonMobil-Total-ΕΛΠΕ. Έτσι, στην ανατολή της δεκαετίας του 2020, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από κορυφαίες εταιρείες του διεθνούς πετρελαϊκού χώρου».

Αλλά η ύπαρξη ενός κοιτάσματος δε σημαίνει τίποτε από μόνη της. «Η εμπορική αξιοποίηση ενός κοιτάσματος εξαρτάται από την τιμή του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου στην αγορά, σε συνδυασμό με το ύψος των αποθεμάτων και το κόστος εξόρυξης από το συγκεκριμένο κοίτασμα. Ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, Αντιπρόεδρος του Continental Europe Energy Council, Εταίρος του ΙΕΝΕ και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Upstream, ανέφερε στην παρουσίασή του στο πρόσφατο 25ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του ΙΕΝΕ “Έρευνα και Ανάπτυξη 2021” ότι η χώρα μας έχει μεγάλες προοπτικές για ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εκ των οποίων το 85% εκτιμάται ότι είναι φυσικό αέριο. Επίσης, τόνισε ότι η παραγόμενη αξία για 1 tcf ή 170 εκατ. βαρέλια πετρελαίου είναι περίπου $10 δισ., με το ελληνικό δημόσιο να εισπράττει περίπου $3 δισ., $300 εκατ. οι Περιφέρειες, με επενδύσεις $1.8 δισ.».

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι σημαντικό μέρος από τα οφέλη της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών αυτών πηγών επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες. «Η περίπτωση της παραγωγής του κοιτάσματος Πρίνου αποτελεί κλασικό παράδειγμα στη χώρα, δεδομένου ότι σύμφωνα με μελέτες της τοπικής αυτοδιοίκησης εκτιμάται ότι το 30% των εσόδων της περιφερειακής ενότητας προέρχονται από τις δραστηριότητες της εξόρυξης υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τοπική οικονομία της Καβάλας έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια λειτουργίας των κοιτασμάτων του Πρίνου περί τα €200 εκατ.», όπως τονίζεται.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την Έκθεση

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα