ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιερία | Στον πάγο ο τουρισμός λόγω πολέμου και ακρίβειας

Στον αέρα οι κρατήσεις – Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τη φετινή σεζόν, η οποία αναμενόταν να κινηθεί στα επίπεδα των χρόνων προ πανδημίας

Τα πάνω κάτω έχει φέρει στον τουρισμό της Πιερίας ο πόλεμος στην Ουκρανία, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους επαγγελματίες του κλάδου.

Έπειτα από δύο χρόνια κρίσης λόγω πανδημίας οι φορείς του τουρισμού της Πιερίας ήταν αισιόδοξοι ότι ο κλάδος θα ανακάμψει. Άλλωστε, τα μηνύματα έδειχναν ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα ήταν ίσως και καλύτερη από το 2019. Ωστόσο, ο πόλεμος σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις των βασικών προϊόντων έχει ανατρέψει πλήρως το σκηνικό με τους επιχειρηματίες του τουρισμού να αγωνιούν πλέον ακόμα και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους και να ζητούν οικονομική ενίσχυση για να μπορέσουν να ανοίξουν.

«Υπάρχει μία γενικότερη παγωμάρα. Όλοι είναι σε αναμονή. Υπάρχει επιβράδυνση στις κρατήσεις πάγωμα παντελώς από τις συγκεκριμένες χώρες. Για το Πάσχα υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος, αλλά όλα αυτά κριθούν την τελευταία στιγμή. Γιατί και το μεγαλύτερο κομμάτι θα είναι από την εσωτερική αγορά που παραδοσιακά κινείται σε ρυθμούς last minute, αλλά και γιατί εξακολουθεί να υφίσταται το θέμα του covid, όσο κι αν υπάρχει προσδοκία εξομάλυνσης της κατάστασης, γιατί θα καθορίσει τρόπο μετακίνησης και διαμονής στα ξενοδοχεία. Επιπλέον, η χρονιά ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο με κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού και άρα του λειτουργικού κόστους που είναι σημαντικό για τα ξενοδοχεία», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Μηδενικό ενδιαφέρον στα ενοικιαζόμενα

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, παρότι οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πολύ αισιόδοξες. «Μέχρι να αρχίσει ο πόλεμος παρότι διαφαινόταν ότι θα υπάρχει οικονομική κρίση οι κρατήσεις και το ενδιαφέρον πήγαιναν πολύ καλά, όπως το 2019. Τώρα έχουν σταματήσει τα πάντα και δεν ξέρουν αν πρέπει να κάνουν συμβόλαια ή όχι. Μάλλον κατευθύνονται σε κρατήσεις την τελευταία στιγμή, όταν τελειώσει ο πόλεμος, ενώ πάντα, το 80% των καταλυμάτων κάναμε τα καινούργια συμβόλαια από την προηγούμενη χρονιά, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Αυτό δεν υπάρχει πλέον, ούτε προκαταβολές δόθηκαν. Είμαστε σε θολό τοπίο. Ζούμε μια κρίση επάνω στην κρίση και δεν ξέρω τι εξέλιξη θα έχουμε με τις αυξήσεις στα καύσιμα και στα προϊόντα. Άρα το τελευταίο που θα σκεφτεί μία οικογένεια -κι εμείς απευθυνόμαστε σε λαϊκές οικογένειες- είναι να πάει για τουρισμό. Βλέπω ότι θα κινηθούμε χειρότερα από το ’20, γιατί δεν υπάρχει καθόλου ενδιαφέρον όχι μόνο από συμβόλαια, αλλά και μέσα από τις πλατφόρμες, όπως το Booking και το Trivago», ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Πιερίας – Πέλλας – Ημαθίας, Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης.

Οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων ανησυχούν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, θα επηρεάσουν αρνητικά και τους τουρίστες των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σημαντικό κομμάτι της αγοράς, και ζητούν έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεών τους. «Πέρσι η περιοχή μας είχε αρκετούς Ουκρανούς. Όμως ήταν μικρό το κομμάτι σε σχέση με άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Τσεχία. Σε αυτές τις χώρες που δεν είναι στη ζώνη του ευρώ έχει υποτιμηθεί το νόμισμά τους, οπότε όλα είναι αρνητικά γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Ζητήσαμε από την Πολιτεία, επειδή είναι θέμα επιβίωσης πλέον για πάρα πολλές επιχειρήσεις, είτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, είτε ξενοδοχεία, να δοθεί μία μορφή επιχορήγησης, όπως ήταν το πρόγραμμα «Διέξοδος», για να μπορέσουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους. Να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, να μπορούν να ξεκινήσουν, αλλιώς δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν και να επιβιώσουν»,

Με πληροφορίες από Voria.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα