Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα επεξεργαστεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση των μέτρων, μεταξύ των οποίων τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, εν μέσω αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες ημέρες.
Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, θα επεξεργαστεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση των μέτρων, μεταξύ των οποίων τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, και δεν αποκλείεται να καταλήξει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Κατά βάση, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και την κατάσταση στο ΕΣΥ, καλείται να αποφανθεί για το αν και ποιοι περιορισμοί θα αρθούν πριν ή μετά το Πάσχα. Οι ημερομηνίες «κλειδιά» είναι η 18η Απριλίου και η 2α Μαΐου, ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, η μεγάλη αποκλιμάκωση θα επέλθει από το Μάιο και μετά.
Ειλημμένη απόφαση θεωρείται ότι αναστέλλονται, από 15 Απριλίου έως 31 Αυγούστου, τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Το μέτρο θα επανεξετασθεί από Σεπτέμβριο.
Υπό εξέταση είναι το θέμα της κατάργησης των self test στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραμένει κανονικά, γιατί είναι πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που εξετάζεται και θα το δούμε και με γνώμονα την επιδημιολογική εικόνα, είναι για την περίοδο του καλοκαιριού, δηλαδή είτε από 18 Απριλίου, είτε από το Μάιο, η πρόσβαση στους χώρους- και κατά βάση σε εξωτερικούς χώρους- να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης του πιστοποιητικού. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συγκεκριμένης συζήτησης στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης. Πάντως, όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις επιστημόνων αλλά και βάσει πληροφοριών από την Επιτροπή, υπάρχει διχογνωμία για τη χαλάρωση του μέτρου πριν από το Πάσχα.
Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, φαίνεται ότι θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα αρθεί. Η αποκλιμάκωση θα είναι σταδιακή, παραμένοντας σε ορισμένους χώρους υψηλού κινδύνου. Μεταξύ των μέτρων που τίθενται υπό εξέταση είναι, επίσης, τα πρωτόκολλα διαγνωστικών ελέγχων στις διάφορες δραστηριότητες και τους εργασιακούς χώρους και η λειτουργία των σχολείων. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει καταστεί σαφές, τα μέτρα δεν καταργούνται αλλά αναστέλλονται, με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την έλευση του καλοκαιριού και με χρονικό ορίζοντα -εκτός απροόπτου- το τέλος Αυγούστου.
Οι ειδικοί θεωρούν ελεγχόμενη προς το παρόν τη νέα έξαρση της επιδημίας, αποδίδοντάς την στην αυξημένη κινητικότητα των Αποκριών, σε συνδυασμό με την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όταν δεν υπάρχει συνωστισμός κι ενώ κυριαρχεί πλέον η υπερμεταδοτική υποπαραλλαγή Όμικρον 2 (ΒΑ.2). Πάντως, εκτιμάται ότι επίπτωση στα επιδημιολογικά δεδομένα θα έχει και το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, η οποία αναμένεται να «αποτυπωθεί» στο σύστημα Υγείας κατά το πρώτο 15νθημερο του Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, σε ορισμένα νοσοκομεία, ετοιμάζονται και πάλι οι απλές κλίνες COVID, οι οποίες τον τελευταίο μήνα είχαν επανέλθει στη χρήση τους για γενικά περιστατικά.
Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τη Δευτέρα (28/3), η εικόνα του ΕΣΥ, τόσο όσον αφορά στην αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων όσο και στον αριθμό των διασωληνωμένων. επιτρέπει την αποκλιμάκωση των μέτρων.
Υπενθυμίζεται πως χθες, Τρίτη (29/3) τα κρούσματα πλησίασαν τις 30.000, με διακυμάνσεις κατά τις προηγούμενες ημέρες, ενώ δυσμενείς είναι οι τάσεις και στους υπόλοιπους επιδημιολογικούς δείκτες. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι η αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες μένει να φανεί πώς θα «μεταφραστούν» σε διασωληνώσεις και θανάτους.
Ήδη, πάντως, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα σημειώνεται αύξηση στις νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις παρουσιάζουν τάσεις επιπέδωσης μετά από μία πτωτική πορεία οκτώ εβδομάδων, ενώ χθες ο μέσος όρος των θανάτων εμφανίστηκε με θετικό πρόσημο, σε επταήμερη κυλιόμενη βάση.
Σχολιάστε το άρθρο