ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί η Meta απειλεί να κλείσει το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη

Η Meta δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη, εάν δεν μπορεί να συνεχίσει να μεταφέρει τα δεδομένα των χρηστών σε διακομιστές που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Στην ετήσια έκθεσή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, την οικονομική αρχή της χώρας, η Meta προειδοποίησε την περασμένη Πέμπτη (3/2), ότι αν δεν υιοθετηθεί νέο πλαίσιο και η εταιρεία δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει το τρέχον μοντέλο συμφωνιών, θα πρέπει πιθανότατα να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Meta δήλωσε επίσης ότι η επεξεργασία των δεδομένων των χρηστών μεταξύ των χωρών, είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις και τη στόχευση των διαφημίσεων.

Η Meta διευκρίνισε ότι πιστεύει ότι θα είναι σε θέση να επιτύχει νέα συμφωνία φέτος, αλλά αν αυτό δεν συμβεί, δήλωσε ότι «πιθανότατα δεν θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες μας, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, στην Ευρώπη».

Η Meta μπορούσε προηγουμένως να χρησιμοποιήσει ένα πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων με την ονομασία Privacy Shield ως νομική βάση για τη διενέργεια διατλαντικών μεταφορών δεδομένων. Όμως, τον Ιούλιο του 2020, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε τη συνθήκη λόγω παραβιάσεων της προστασίας των δεδομένων. Η ανώτατη ευρωπαϊκή νομική αρχή υποστήριξε ότι το πρότυπο δεν προστατεύει επαρκώς την ιδιωτική ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Ως αποτέλεσμα, οι αμερικανικές εταιρείες περιορίστηκαν στην αποστολή ευρωπαϊκών δεδομένων χρηστών στις ΗΠΑ και αναγκάστηκαν να βασίζονται σε SCC (τυποποιημένες συμβατικές ρήτρες). Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι εργάζονται για μια νέα ή επικαιροποιημένη έκδοση της συνθήκης.

Πώς αντέδρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Η εξασφάλιση μιας νέας ρύθμισης για την ασφαλή διατλαντική ροή δεδομένων αποτελεί προτεραιότητα για εμάς και τους Αμερικανούς εταίρους μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Euronews.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν εντατικοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, με συζητήσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Αυτό περιλαμβάνει τακτικές επαφές μεταξύ του Επιτρόπου Ντινιτέ Ρέιντερς και της υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο.

«Μόνο μια ρύθμιση που συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις που έχει θέσει το δικαστήριο της ΕΕ μπορεί να προσφέρει τη σταθερότητα και την ασφάλεια δικαίου που αναμένουν οι ενδιαφερόμενοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι διαπραγματεύσεις αυτές απαιτούν αρκετό χρόνο, δεδομένης της πολυπλοκότητας των θεμάτων που συζητούνται και της ανάγκης να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της ιδιωτικής ζωής και της εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τι δήλωσε η Meta

«Δεν έχουμε καμία απολύτως επιθυμία και κανένα σχέδιο να αποσυρθούμε από την Ευρώπη, αλλά η απλή πραγματικότητα είναι ότι η Meta, και πολλές άλλες επιχειρήσεις και οργανισμοί, βασίζονται στη μεταφορά δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, προκειμένου να λειτουργούν τις παγκόσμιες υπηρεσίες τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta στο Euronews.

Όπως και άλλες εταιρείες, η Meta ισχυρίστηκε ότι ακολούθησε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και βασίστηκε σε τυποποιημένες συμβατικές ρήτρες, καθώς και στις κατάλληλες διασφαλίσεις δεδομένων για τη λειτουργία μιας παγκόσμιας υπηρεσίας.

«Οι επιχειρήσεις χρειάζονται σαφείς παγκόσμιους κανόνες για την προστασία των διατλαντικών ροών δεδομένων μακροπρόθεσμα, και όπως και περισσότερες από 70 εταιρείες σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, παρακολουθούμε στενά τις πιθανές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές μας δραστηριότητες καθώς προχωρούν αυτές οι εξελίξεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρος της Meta για τις παγκόσμιες υποθέσεις, υποστήριξε ότι το κλείσιμο του Facebook και του Instagram θα ήταν επιζήμιο για πολλές επιχειρήσεις στην ΕΕ.

«Χιλιάδες ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις βασίζονται στην ασφαλή και νόμιμη μεταφορά δεδομένων μεταξύ των δικαιοδοσιών. Οι διεθνείς μεταφορές δεδομένων στηρίζουν την παγκόσμια οικονομία και υποστηρίζουν πολλές από τις υπηρεσίες που είναι θεμελιώδεις για την καθημερινότητά μας», ανέφερε ο Κλεγκ σε δήλωσή του.

Την περασμένη εβδομάδα, η μετοχή της Meta κατέρρευσε κατά 26,39%, αφού ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχασε καθημερινά ενεργούς χρήστες για πρώτη φορά στην ιστορία του.

ΠΗΓΗ: Euronews

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα