ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι αγρότες – Στη Νίκαια το πρώτο μπλόκο

Οι αγρότες της Θεσσαλίας ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκα στις εθνικές οδούς – Το πλαίσιο αιτημάτων των αγροτών

Μεγάλη έξοδο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα ξεκινούν σήμερα αγρότες και της Μαγνησίας, από Πήλιο, Αλμυρό, Σούρπη, Βελεστίνο, με τελικό προορισμό την παλιά Εθνική Οδό Βόλου-Λάρισας, στο ύψος του Ριζομύλου, το μεσημέρι, όπου θα συζητήσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Στις 10:30 αγρότες από το Ανατολικό Πήλιο (Ζαγορά – Πουρί) θα συναντηθούν στον περιφερειακό δρόμο, στο ύψος της οδού Ιωλκού, με αγρότες από άλλες περιοχές του Πηλίου (Δράκεια κλπ) ενώ η επόμενη συνάντησή τους θα είναι με αγρότες από Αλμυρό και Σούρπη, στον κόμβο Βελεστίνου, προκειμένου όλοι μαζί να κατευθυνθούν στον Ριζόμυλο όπου ήδη, από τις προηγούμενες μέρες έχει ξεκινήσει η παράταξη αγροτικών μηχανημάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς, Θεόδωρο Γεωργαδάκη, το μπλόκο της Μαγνησίας θα βρίσκεται σε άμεσο συντονισμό με το μπλόκο που στήνεται σήμερα στη Νίκαια Λάρισας.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η προσυγκέντρωση θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Δέλτα Ιτέας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας «ήρθε η ώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας ενωμένοι, με τα τρακτέρ στο δρόμο για να διεκδικήσουμε την επιβίωση μας απέναντι στα οξυμένα προβλήματα. Με τις νέες πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις μας, αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας και τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ».

«Απέναντί μας έχουμε τους βιομηχάνους και τους μεγαλεμπόρους, που διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές στα προϊόντα με κριτήριο το κέρδος τους, πολλές φορές μάλιστα αρπάζουν την παραγωγή σε τιμές και κάτω του κόστους. Ανάλογα διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής στα αγροτικά μέσα και εφόδια, μηχανήματα, σπόρους, φάρμακα και λιπάσματα να έχουν φτάσει στα ύψη. Απέναντί μας είναι και οι τράπεζες που με τα υψηλά επιτόκια και πανωτόκια μας «πίνουν το αίμα» συμπληρώνεται στο κάλεσμα.

«Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να εγκαταλείπονται καλλιέργειες και όσοι αγροτοκτηνοτρόφοι παραμένουμε στην παραγωγή να βιώνουμε «το μαρτύριο της σταγόνας», προσπαθώντας να παραμείνουμε στα χωράφια και να κρατήσουμε τα κοπάδια μας καταχρεωμένοι. Η κυβέρνηση, επικαλούμενη τις «αντοχές της οικονομίας», όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας, αλλά – όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της – επιδίδεται σε μια επιχείρηση παραπλάνησής μας, με στόχο να εμποδίσει και να υπονομεύσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας» προσθέτουν οι οργανωτές.

«Με οδηγό την πλούσια αγωνιστική πείρα. Με τα τρακτέρ στους δρόμους και τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος (Α.Σ., Ομοσπονδίες, ΠΕΜ), την συμπαράσταση και αλληλεγγύη των άλλων λαϊκών στρωμάτων, όπως καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια να αποσπάσουμε συγκεκριμένα μέτρα, απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθυστερήσαμε μέτρα που είχαν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί σε βάρος μας, έτσι θα παλέψουμε και θα διεκδικήσουμε και τώρα» καταλήγει το κάλεσμα.https://player.glomex.com/integration/1.666.0/iframe-player.html?integrationId=eexbs1jkfsdb8cx&playlistId=v-chn19kif2rcp-sf&playlistIndex=0&origin=glomex-player&pageUrl=https%3A%2F%2Fwww.makthes.gr%2Fthessalia-stoys-dromoys-vgainoyn-simera-oi-agrotes-sti-nikaia-to-proto-mploko-vinteo-510628

Το πλαίσιο αιτημάτων των αγροτών
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη.
  • Άμεσα έργα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για αντιπλημμυρική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών. Να γίνουν σε όλο το νομό τα αρδευτικά κλειστά δίκτυα. Να ολοκληρωθούν όλα τα έργα του Αχελώου.
  • Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο απ’ όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Να μην μειωθούν οι ενισχύσεις και να είναι ακατάσχετες. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος λόγο επιπτώσεων της νέας ΚΑΠ.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα