Επιστρέφει το πρωτόκολλο των δύο αυτοδιαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα, τα οποία θα διενεργούνται το βράδυ της Δευτέρας και της Πέμπτης και θα παρουσιάζονται στις εισόδους των σχολείων την επόμενη ημέρα, δηλαδή Τρίτη και Παρασκευή

Χωρίς self test θα πάνε οι μαθητές στο σχολείο , αφού επιστρέφει το πρωτόκολλο των δύο αυτοδιαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα, για τη διαχείριση του κορονοϊού, μετά την εξαίρεση της προηγούμενης εβδομάδας όπου διενεργήθηκαν τρία self test. Βασική αλλαγή στο καινούργιο πλαίσιο, σε σχέση με πριν κλείσουν τα σχολεία πριν από τις γιορτές, είναι το ότι το self test πρέπει να κάνουν όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και μη για να μπουν στο σχολείο.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί, έχουν ήδη προμηθευτεί πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά self test από τα φαρμακεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δύο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10/1 έως και 21/1 του 2022.
Όπως έχει διευκρινίσει με το υπ. Παιδείας, οι μαθητές δεν χρειάστηκε να υποβληθούν σε νέο self test την Κυριακή (16/1) ώστε να επιστρέψουν στις τάξεις σήμερα Δευτέρα (17/1). Κι αυτό γιατί οι μαθητές έχουν υποχρέωση να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των self test Τρίτη και Παρασκευή, οπότε ο πρώτος έλεγχος της εβδομάδας μπορεί να γίνεται το βράδυ της Δευτέρας.
Επομένως, από αυτή την εβδομάδα μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υποβάλλονται στον έλεγχο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, για να το παραδίδουν αντίστοιχα την επόμενη μέρα, δηλαδή Τρίτη και Παρασκευή.
Ο έλεγχος μέσω self test είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
Πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος των self test
Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.
Σύμφωνα με τον πρόσφατο οδηγό που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, μαθητές και πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό από 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα πραγματοποιούν δύο self test 24ώρου την εβδομάδα.
Εάν το self test βγει θετικό, τότε θα πρέπει να πραγματοποιείται rapid test μέσα στις επόμενες 24 ώρες και εφόσον αυτό είναι θετικό τότε το κρούσμα θα απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης. Σε περίπτωση που το rapid test είναι αρνητικό, τότε επιστρέφει κανονικά στο σχολείο.
Aνεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό, για την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test ή PCR εντός 48ωρου και ένα self test εντός 24ωρου.
Από 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα κάνουν δύο rapid test ή PCR 48ωρου. Εάν το PCR βγει θετικό, τότε το κρούσματα απομονώνεται και εκδίδει κανονικά πιστοποιητικό. Εάν το rapid test βγει θετικό, πάλι απομονώνεται το κρούσμα, ωστόσο απαιτείται και θετικό PCR για να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης.
Σχολιάστε το άρθρο