ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιστοποιητικά εμβολιασμού & νόσησης | Πόσο διαρκούν και για ποιους λήγουν

Τι αλλάζει με την Όμικρον

Το κύμα της Όμικρον οδηγεί καθημερινά χιλιάδες Έλληνες σε νόσηση και ταυτόχρονα οδηγεί και σε αλλαγές στο επίπεδο των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, όπως και του συνδυασμού τους που συναντάται ολοένα και συχνότερα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Για ποιους λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Οι πολίτες για τους οποίους έχει λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή λήγει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου με τη συμπλήρωση επταμήνου από τη δεύτερη δόση χωρίς τη λήψη της αναμνηστικής, ανέρχονται σε 440.000 σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. 

Σε αυτούς τους πολίτες δίνεται προσθεσμία έως το τέλος του μήνα για την τρίτη δόση ώστε να αποφύγουν να αντιμετωπίζονται ως ανεμβολίαστοι.

Μετά την παρέλευση του ανωτέρω χρόνου το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ μόνο για ταξίδια με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι η λήξη των πιστοποιητικών στους εννέα μήνες. 

Τι ισχύει για τους διπλά εμβολιασμένους που νόσησαν

Για εμβολιασμένοθς με δύο δόσεις που μολύνθηκαν και νόσησαν πριν κάνουν την τρίτη δόση από τις τις επίσημες συστάσεις (emvolio.gov.gr) προκύπτει ότι καλούνται να διενεργούν αναμνηστική δόση τρεις μήνες μετά τη νόσηση.

Ωστόσο, χρειάζονται το πιστοποιητικό νόσησης ώστε να καλύψουν το διάστημα που θα διανύσουν χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ και μέχρι τη διενέργεια αναμνηστικής δόσης μέσα στο τρίμηνο, που θα τους δώσει και πάλι το “ελευθέρας” για τις δραστηριότητρες της καθημερινότητας.

Τι ισχύει για τους τριπλά εμβολιασμένους που νόσησαν

Ανάμεσα στα νέα κρούσματα εντοπίζονται και τριπλά εμβολιασμένοι πολίτες. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού των ατόμων που έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση παραμένει ενεργό, ανεξάρτητα από τη νόσηση και υπερισχύει έναντι του πιστοποιητικού νόσησης που ενδεχομένως για τυπικούς λόγους ζητήσουν να εκδοθεί.

Οι τριπλά εμβολιασμένοι που διαγιγνώσκονται θετικοί παραμένουν για πέντε ημέρες σε κατ’ οίκον νοσηλεία ή καραντίνα εφόσον έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα και μπορούν να βγουν μετά φορώντας μάσκα υψηλής προστασίας.

Πρόσφατη ΚΥΑ ορίζει πως η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην περίπτωση νόσησης προσώπου πλήρως εμβολιασμένου, δεν επιτρέπεται για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ως πότε ισχύουν τα πιστοποιητικά νόσησης

Οι εμβολιασμένοι λαμβάνουν πιστοποιητικό νόσησης και μετά από θετικό rapid τεστ ενώ οι ανεμβολίαστοι εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης μόνο μετά το θετικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR).

Τα πιστοποιητικά νόσησης που έχουν εκδοθεί ως τις 31-10-2021 ισχύουν μέχρι τις 31-1-2022. Όσα εκδόθηκαν από την 1-11-2021 έως και 4-12-2021 είτε με rapid είτε με PCR ισχύουν για 3 μήνες.

Μέχρι στιγμής πιστοποιητικά νόσησης εκδίδονταν έναν μήνα μετά τη διάγνωση, αλλά πρόθεση είναι να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης των πιστοποιητικών νόσησης για τους εμβολιασμένους στις 14 μέερες όπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας