ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου ανοίγει τις πίστες του σε ποδηλάτες!

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου ανοίγει τις πίστες του σε ποδηλάτες!

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα χιονοδρομικό κέντρο, ανοίγει επίσημα τις πύλες του σε ποδηλάτες, που θα θέλουν να συνδυάσουν το αγαπημένο τους σπορ με καταβάσεις σε χιονοσκέπαστες πλαγιές και όχι μόνο. Λειτουργώντας με εξωστρέφεια, η διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου -του μοναδικού του είδους ΝΠΙΔ στην Ελλάδα- έχει βάλει στόχο να το καταστήσει κέντρο εναλλακτικών δραστηριοτήτων στη φύση, όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες και με σπορ που απαιτούν χιόνι.

Ουσιαστικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιχειρείται να ακολουθηθεί η πετυχημένη πεπατημένη χιονοδρομικών κέντρων του εξωτερικού, με κορυφαίο παράδειγμα αυτό του Μπάνσκο στη γειτονική Βουλγαρία, που λειτουργούν όλο το έτος, με ποικίλες δραστηριότητες (ποδηλασία, πεζοπορία, αναρρίχηση κα.) εκτός από τα χειμερινά σπορ. Έτσι, εξασφαλίζεται και η βιωσιμότητα των χιονοδρομικών κέντρων, αλλά και η περεταίρω ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.

Η άνοδος του mountain bike στην Ελλάδα, και κυρίως το downhill (ορεινή ποδηλασία κατάβασης) επιτρέπει τον προσανατολισμό λειτουργίας των Χιονοδρομικών Κέντρων και προς την κατεύθυνση αυτή. Εξάλλου η απουσία χιονιού και χαμηλών θερμοκρασιών για μεγάλη περίοδο στη χώρας μας, δεν επιτρέπει τα Χιονοδρομικά Κέντρα να αρκεστούν αποκλειστικά στα χειμερινά σπορ, επεκτείνοντας τη λειτουργία τους και στον τομέα των εναλλακτικών δραστηριοτήτων στη φύση, όλες τις εποχές του χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται το «άνοιγμα» του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου, στους λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας, αλλά και η λειτουργία του lift και του σαλέ και τα Σαββατοκύριακα -σε πρώτη φάση- κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως ανακοινώθηκε επίσημα. Πραγματικά, θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το καλοκαίρι, να αφήνει κάποιος -καταϊδρωμένος- την καυτές παραλίες της Πιερίας για να ποδηλατίσει στις πανέμορφες και δροσερές πλαγιές του Ελατοχωρίου σε λιγότερα από 45 χλμ.

Ανοίγει σε ποδηλάτες

Το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιανουαρίου το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου, επιχειρεί να συνδυάσει μία ακόμη δραστηριότητα στην «καρδιά» του χειμώνα, με στόχο να καταστεί προορισμός και των fan της ορεινής ποδηλασίας.

Οι ποδηλάτες που θα θέλουν να βιώσουν την εμπειρία μιας κατάβασης στις χιονοσκέπαστες πίστες-πλαγιές, μπορούν να κάνουν χρήση του lift, με μειωμένο αντίτιμο, μεταφέροντας το ποδήλατό τους έως τα 1.700 μ. για να ποδηλατίσουν στη συνέχεια στην πράσινη και μπλε πίστα και να κατηφορίσουν προς το σαλέ.

Πρόκειται για μία απόλυτα ασφαλή και διασκεδαστική εμπειρία, εφόσον βέβαια υπάρχει εμπειρία, ο ανάλογος εξοπλισμός και τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα ασφάλειας. «Εκτός από την καλή διάθεση, απαιτούνται εμπειρία, ποδήλατο σε άριστη κατάσταση, λάστιχα με καρφιά (χιονολάστιχα) και βέβαια κράνος και εξοπλισμός MTB- ENDURO. Πρέπει να έχουμε κατά νου τα τρία «Α». «Ασφάλεια, «Ασφαλεια», «Ασφάλεια» και μετά τη διασκέδαση» επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Μηλιώρης, υπεύθυνος Τεχνικής Υποστήριξης της ομάδας «Ελεύθεροι Ποδηλάτες» Πιερίας, που τα μέλη της θα υποδεχτούν το Σαββατοκύριακο τους ποδηλάτες, που θα βρεθούν στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Ελατοχωρίου. Όπως μας λέει, η χρήση του Χιονοδρομικού Κέντρου από ντόπιους και ξένους ποδηλάτες, αποτελούσε πάγιο αίτημα τα τελευταία χρόνια, που πλέον ικανοποιείται στο πλαίσιο προσπαθειών εξωστρέφειας της σημερινής διοίκησης υπό την προεδρεία του κ. Κωνσταντίνου Γκλάρα.

Τα ποδήλατα θα μεταφέρονται με το διθέσιο εναέριο lift «Δίας», με τρόπο που θα υποδεικνύουν τα μέλη της ομάδας «Ελεύθεροι Ποδηλάτες» και οι υπάλληλοι του χιονοδρομικού κέντρου

Για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Δημήτρη Μηλιώρη -πιστοποιημένο εθελοντή διασώστη, ξεναγό ποδηλασίας, MTB Leader στο τηλ. 6992325747.

Τι θα πρέπει να προσέξετε

Όσοι το σκέφτεστε να ανηφορίσετε προς τα Πιέρια Όρη για μία -πραγματικά- πρωτόγνωρη εμπειρία, θα πρέπει προηγουμένως να έχετε ελέγξει εξονυχιστικά την κατάσταση του ποδηλάτου σας. Επιβάλλεται πλήρης έλεγχος, με ιδιαίτερη προσοχή στην καλή λειτουργία φρένων και ταχυτήτων, ενώ θα πρέπει να επιλέξετε κατάλληλα ελαστικά. Προτείνονται ελαστικά με σχετικά ευρύ πέλμα (mtb) ή ελαστικά με καρφιά για πιο extreme συνθήκες με πάγο. Όσον αφορά την πίεση των ελαστικών, να θυμάστε πως η χαμηλή πίεση αυξάνει την επιφάνεια επαφής.

Να έχετε επίσης κατά νου πως θα πρέπει να είστε κατάλληλα ντυμένοι, ζεστά χωρίς να ιδρώνετε, προκειμένου να προφυλαχθείτε από το κρύο, επιτρέποντας ωστόσο την πλήρη ευχέρεια κινήσεων για να απολαύσετε το αγαπημένο σας σπορ.

Απολαύστε το ποδήλατο στο χιόνι χωρίς υπερβολές και ακραίες κινήσεις, σεβόμενοι τους σκιέρ, και βέβαια τηρώντας του κανονισμούς λειτουργίας και τις υποδείξεις των υπαλλήλων του χιονοδρομικού κέντρου.

Διαβάστε περισσότερα >>