ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα συμπτώματα της Όμικρον και οι οδηγίες για τα τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Τα συμπτώματα της Όμικρον και οι οδηγίες για τα τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Τα πρώτα στοιχεία της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία καλπάζει σε ολόκληρο τον κόσμου, δείχνουν ηπιότερα συμπτώματα από ό,τι η κουβαλούσε η αντίστοιχη της Δέλτα.

Η μετάλλαξη Όμικρον πλέον έχει κυριαρχήσει ως τώρα στη χώρα, καθώς στις 30 Δεκεμβρίου είχε φτάσει στο 62,1% των κρουσμάτων και οι ειδικοί μιλούν για νέα εκτόξευση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, η παραλλαγή Δέλτα παραμένει, έστω και περιορισμένη, με πιο επικίνδυνα συμπτώματα, πάντως. Με τα άνωθεν ως δεδομένα και ενώ η εξαιρετικά μεγάλη διασπορά της Όμικρον, οδηγεί χιλιάδες πολίτες σε φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα για rapid test και PCR.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον

Όπως όλα δείχνουν τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση και ειδικά όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση είναι εξαιρετικά προστατευμένοι. Μέχρι στιγμής και με βάση τα πρώτα συμπεράσματα η Όμικρον, σε γενικές γραμμές, προκαλεί πιο ήπια νόσηση σε σχέση με τη Δέλτα, αλλά σε κάθε περίπτωση καθοριστικό ρόλο παίζει το εμβόλιο, ενώ πιο ακριβή συμπεράσματα αναμένονται εν καιρώ. Οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο έχουν επισημάνει τουλάχιστον οκτώ πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της μετάλλαξης Όμικρον που δεν πρέπει κανείς να αγνοήσει. Αντίθετα, θα πρέπει να υποψιάσουν για πιθανό κρούσμα και να οδηγήσουν αμέσως σε τέστινγκ. Τα ποσοστά μόλυνσης είναι υψηλά – με τα καθημερινά κρούσματα να σπάνε τα προηγούμενα ρεκόρ – οπότε έστω και μια μικρή αδιαθεσία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κρύβει μόλυνση με Covid-19. 

Τα πρώιμα συμπτώματα 

Σύμφωνα με τις αναφορές από τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ, όπως σημειώνει η The Sun, αυτά είναι τα συνήθη πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της μετάλλαξης Όμικρον: 

Ενόχληση στο λαιμό 

Πόνος στην πλάτη 

Ρινική καταρροή/συμφόρηση 

Πονοκέφαλος 

Κόπωση 

Φτέρνισμα 

Νυχτερινές εφιδρώσεις 

Πόνοι στο σώμα 

Ο Ryan Noach, διευθύνων σύμβουλος της Discovery Health, του μεγαλύτερου φορέα ιδιωτικής ασφάλισης στη Βρετανία κατέληξε στα συμπεράσματα αυτά μετά την ανάλυση περίπου 78.000 κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον. Ο καθηγητής Tim Spector, επικεφαλής της μελέτης ZOE, δήλωσε: “Ας ελπίσουμε ότι οι άνθρωποι αναγνωρίζουν πλέον τα συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα, τα οποία φαίνεται να είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της Όμικρον». 

Οι γιατροί στη Νότια Αφρική ήταν οι πρώτοι που ανέφεραν ότι όσοι μολύνονται με μετάλλαξη Όμικρον εμφάνιζαν πονόλαιμο, συμφόρηση, ξηρό βήχα και πόνο στη μέση. Η μελέτη της ZOE COVID, με βάση τα στοιχεία που προσφέρονται από ένα app, η οποία κατέγραψε τα δεδομένα από τα κρούσματα στο Λονδίνο, δεν διαπίστωσε σαφείς διαφορές στα πρώιμα συμπτώματα (τρεις ημέρες μετά το θετικό τεστ) μεταξύ Δέλτα και Όμικρον. Είπε ότι τα πέντε κυριότερα συμπτώματα που αναφέρθηκαν ήταν ρινική καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμος. Το αμερικανικό CDC διαπίστωσε επίσης τα ίδια συμπτώματα σε μια ομάδα ασθενών με μετάλλαξη Όμικρον. Σε μια νέα έκθεση, ανέφερε ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα της Όμικρον φάνηκε να είναι ο βήχας, η κόπωση και η συμφόρηση. 

Τα  υπόλοιπα σημεία που χρήζουν προσοχής

Ο ιός μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους με δεκάδες τρόπους, όπως έδειξε η πανδημία. Διάρροια, σύγχυση, απώλεια όρεξης, μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις, εξανθήματα και ερεθισμένα μάτια είναι μερικά μόνο από τα άλλα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από μελέτες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι αν αισθάνεστε αδιαθεσία, ανεξάρτητα από τα συμπτώματα, πρέπει να κάνετε τεστ.

Με πληροφορίες από το makthes.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας