ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακοινώνονται νέα μέτρα | Αναστολή μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων και μάσκες παντού – Τι θα γίνει με σχολεία και εστίαση

Σήμερα η πρώτη δέσμη των νέων μέτρων, ενώ τον Ιανουάριο έρχεται και η δεύτερη

Έκτακτα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα Πέμπτη έπειτα από εισήγηση των Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, ενώ έρχεται και δεύτερο πλέγμα κανονισμών μετά την εορταστική περίοδο, τη στιγμή που ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης πρότεινε την επιβολή lockdown.

Τι θα ισχύσει άμεσα

Το πρώτο πακέτο μέτρων με άμεση εφαρμογή, περιλαμβάνει:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και σε εξωτερικούς χώρους.
  • Διπλή μάσκα ή μάσκα αυξημένης προστασίας (ΚΝ95) σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Υποχρεωτικό rapid test για όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα από κάθε πύλη εισόδου τη 2η και 4η ημέρα από την άφιξή τους.
  • Αναβολή όλων των εορταστικών εκδηλώσεων.
  • Αγώνες χωρίς θεατές στα γήπεδα.

Ειδικά για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, οι οποίες είναι πολλές σε όλη την Ελλάδα, την απόφαση για την ματαίωσή τους έχουν οι δήμοι. Και ήδη από χθες (22/12) το βράδυ έχει γίνει ένα μικρό «τσουνάμι» ακυρώσεων.

Σήμερα το πρωί οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα

Υπό το βάρος των δραματικών εκκλήσεων από την πλευρά των επιστημόνων που κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας το κυβερνητικό επιτελείο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις και νωρίς σήμερα το πρωί αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Κυβερνητικά στελέχη συνιστούν ψυχραιμία και κρατούν σιγή ασυρμάτου πριν τις ανακοινώσεις αποφεύγοντας εκτιμήσεις για το αν θα γίνει δεκτό το σύνολο των μέτρων που εισηγήθηκε η επιτροπή και τι ακριβώς θα ισχύσει. Άλλωστε, η ανατροπή από τον πρωθυπουργό κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με την σύσταση για self test αντί για υποχρεωτικά rapid τις ημέρες των εορτών καθιστά άπαντες επιφυλακτικούς.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την Πέμπτη είτε από τον υπουργό Υγείας είτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Στις 28/12 η νέα συνεδρίαση με τις εισηγήσεις των μέτρων για μετά τις γιορτές

Η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά στις 28 Δεκεμβρίου και θα προχωρήσει σε νέα εισήγηση για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αμέσως μετά τις γιορτές. Στη χθεσινή συνεδρίαση προκρίθηκαν ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση, ο περιορισμός των ατόμων ανά τ.μ. που θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους και η επέκταση της τηλεργασίας.

Σε αυτή τη δέσμη μέτρων υπάρχει κοινός βηματισμός με τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός την Τρίτη προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την λήψη τους από τις 3 Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα, στο τραπέζι επιστημόνων και κυβέρνησης υπάρχει πάντα η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με κριτήριο τον κίνδυνο από βαριά ασθένεια και επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Γι’ αυτό προσανατολίζονται, εφόσον ληφθεί μια τέτοια απόφαση, στους πολίτες 50 έως 60 ετών.

Τι θα γίνει με τα σχολεία και ποια μέτρα εξετάζονται για τον Ιανουάριο

Οι ειδικοί πρόκειται να συνεδριάσουν και την επόμενη εβδομάδα ως προς το πλέγμα μέτρων που θα εισηγηθούν να τεθεί σε εφαρμογή μετά την εορταστική περίοδο, με κύριο άξονα τα σχολεία. Αναλυτικά, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, εξετάζεται η αναστολή των σχολικών εκδρομών και τυχόν αλλαγή του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Επίσης, δεν αποκλείονται οι περιορισμοί στα ωράρια σε εστίαση και διασκέδαση, περιορισμοί ατόμων ανά τ.μ. σε κλειστούς χώρους, καθώς και η επέκταση της τηλεργασίας.

Με πληροφορίες από το makthes.gr

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας