ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός | Ποια μέτρα θα ισχύσουν στις εκκλησίες τα Χριστούγεννα

Κορωνοϊός | Ποια μέτρα θα ισχύσουν στις εκκλησίες τα Χριστούγεννα

Χριστούγεννα προ των πυλών, για μια ακόμα χρονιά εν μέσω κορονοϊού, την ώρα που η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον έχει σημάνει συναγερμό σε όλη τον κόσμο. Η αύξηση των εμβολιασμών ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας, οι «σκληροί» δείκτες όμως επιμένουν, η κυβέρνηση δίνει έμβαση στο αυξημένο testing και η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως άλλωστε διεμήνυσε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος “είναι αλληλέγγυα με την Πολιτεία στο θέμα αυτό”.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το dogma.gr, οι πολλαπλές λειτουργίες, όπου υπάρχουν ιερείς , είναι η κίνηση ματ που θα επιχειρηθεί από πλευράς εκκλησίας, ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα και να μην υπάρχουν επικίνδυνοι συνωστισμοί. Ήδη πολλές μητροπόλεις έχουν αποφασιστεί διπλές και τριπλές λειτουργίες στις μεγάλες πόλεις, σε μια προσπάθεια να συνδράμουν το έργο της κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας.

Τηλεφωνική κράτηση στα Γιάννενα – Φωτοκύταρρο στη Λάρισα

Μεταξύ των περιπτώσεων που ξεχωρίζουν για την καινοτομία στον τρόπο που σκέφτηκαν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι τα Γιάννενα και η Λάρισα.

Με χριστουγεννιάτικη Εγκυκλίο, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος εφιστά την προσοχή των πιστών προκειμένου να τηρούν όλα τα προστατευτικά μέτρα απέναντι στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Μάσκες, τήρηση αποστάσεων μεταξύ τους και επίδειξη αυξημένης προσοχής είναι όσα μέτρα, έως τώρα, ήταν προβλεπόμενα και εν πολλοίς, αυτονόητα.

Ωστόσο, με τη εκγύκλιό του Ποιμενάρχης Ιωαννίνων προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, εισάγοντας ένα καινοτόμο μέτρο: οι πιστοί, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στις Ι. Ακολουθίες, καλούνται να τηλεφωνούν στους κατά τόπους Ι. Ναούς και να κάνουν «κράτηση», αν θέλουν να συμμετάσχουν στα τελετουργικά τελούμενα!

Το δεύτερο παράδειγμα που ξεχωρίζει είναι εκείνο του π. Νικηφόρου Κοντογιάννη, ο οποίος έχει βάλει video-wall και φωτοκύτταρο στον Άγιο Γεώργιο στη Λάρισα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να τηρηθούν τα μέτρα ενάντια στην πανδημία της covid -19.

Σε ισχύ οι έλεγχοι

Και όλα αυτά την ώρα που οι ανεμβολίαστοι πιστοί θα μπαίνουν στις εκκλησίες μόνο με την επίδειξη rapid test, ενώ ο έλεγχος θα γίνεται δειγματοληπτικά από τα όργανα της Πολιτείας και στους παραβάτες θα επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος.

Βέβαια, η Διακρής Ιερά Σύνοδος έχει ήδη καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση δια του εκπροσώπου της Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος ότι οι ιερείς «δεν είναι όργανα ελέγχου».

Νέα μέτρα τύπου lockdown στις αρχές του 2022

Πάντως, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης (21.12.2021), ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται νέα μέτρα, αλλά δεν απέκλεισε και να ληφθούν αν χρειαστεί, ανάλογα με την κατάσταση μετά τις γιορτές.

Αναφερόμενος στη δεύτερη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης, είπε ότι αυτό αφορά στις πρώτες εβδομάδες του 2022 και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα εκείνης της περιόδου. Και στη “φαρέτρα” της κυβέρνησης, εφόσον χρειαστεί, θα μπουν η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση, αλλά όχι το κλείσιμο των σχολείων.

Ειδικότερα, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπουν περιορισμό στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης με κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα, όπως έγινε και το καλοκαίρι στα νησιά που είχαν μεγάλο ιικό φορτίο. Επίσης, εξετάζεται η διεύρυνση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%.

Παράλληλα, συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50 – 60 ετών, αλλά αυτό το μέτρο θα κριθεί από την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα