ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός – Όμικρον | Τα ευρωπαϊκά κράτη επαναφέρουν τους περιορισμούς

Τι ισχύει στα ευρωπαϊκά κράτη εν όψει Χριστουγέννων

Κορωνοϊός - Όμικρον | Τα ευρωπαϊκά κράτη επαναφέρουν τους περιορισμούς

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναφέρουν τους περιορισμούς του κορωνοϊού καθώς η νέα παραλλαγή Omicron συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη την ήπειρο.

Η Γερμανία και η Πορτογαλία είναι μεταξύ των χωρών που ανακοινώνουν περιορισμούς μετά τα Χριστούγεννα και μεγαλύτερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η παραλλαγή Omicron είναι ήδη το κυρίαρχο στέλεχος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Το κύμα θα ωθήσει τα συστήματα υγείας στο χείλος της κατάρρευσης, προειδοποίησε ο ανώτατος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην ήπειρο.

Ο Χανς Κλούγκε είπε ότι «άλλη μια καταιγίδα» έρχεται και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για σημαντικές αυξήσεις στα κρούσματα.

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι από τις 28 Δεκεμβρίου θα επανέλθουν τα όρια που περιορίζουν τις ιδιωτικές συγκεντρώσεις σε 10 άτομα και τα νυχτερινά κέντρα θα κλείσουν. Ποδοσφαιρικοί αγώνες από εκείνη την ημερομηνία θα διεξάγονται επίσης κεκλεισμένων των θυρών.

«Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακοπές Χριστουγέννων», δήλωσε την Τρίτη ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

«Δεν μπορούμε -και δεν πρέπει- να κλείσουμε τα μάτια μας σε αυτό το επόμενο κύμα, που αρχίζει να μας πλανάται», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η Πορτογαλία διέταξε τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα να κλείσουν από τις 26 Δεκεμβρίου και κατέστησε υποχρεωτική την εργασία από το σπίτι από εκείνη την ημερομηνία έως τις 9 Ιανουαρίου. Οι υπαίθριες συγκεντρώσεις θα περιοριστούν σε 10 άτομα.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια στη Φινλανδία θα πρέπει να κλείσουν στις 22:00 στις 24 Δεκεμβρίου, καθώς το σκανδιναβικό έθνος βλέπει τις μολύνσεις σε επίπεδο ρεκόρ. Για τρεις εβδομάδες από τις 28 Δεκεμβρίου, τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείσουν στις 18:00 με περιορισμένες θέσεις. Οι ταξιδιώτες που προέρχονται από τη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ χωρίς σύνορα θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ Covid.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Υγείας Sajid Javid ανακοίνωσε ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με Covid στην Αγγλία θα μπορούν να τερματίσουν την καραντίνα μετά από επτά ημέρες αντί για 10, εάν το τεστ είναι αρνητικό την έκτη και την έβδομη ημέρα.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέκλεισε νωρίτερα το ενδεχόμενο νέων περιορισμών για την Αγγλία πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στην κοινωνική ανάμειξη.

Στη Σουηδία, τα μπαρ, οι καφετέριες και τα εστιατόρια θα μπορούν να εξυπηρετούν μόνο καθιστούς επισκέπτες από την Τετάρτη και οι άνθρωποι καλούνται να εργάζονται από το σπίτι εάν είναι δυνατόν.

Η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των κρουσμάτων της Omicron και προειδοποίησε ότι «η επιβάρυνση για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αυξάνεται».

Η Ολλανδία έχει ήδη επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς, ανακοινώνοντας αυστηρό lockdown τη Δευτέρα, αλλά ο ανταποκριτής του BBC Europe Nick Beake λέει ότι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να καθυστερήσουν αυστηρότερους ελέγχους και μέτρα για μετά την εορταστική περίοδο, αν είναι δυνατόν.

Η Ευρώπη έχει ήδη δει περισσότερα από 89 εκατομμύρια κρούσματα και 1,5 εκατομμύρια θανάτους που σχετίζονται με τον Covid, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ.

Πηγή: bbc.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα