ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κακοκαιρία «Κάρμελ» έρχεται το ΣΚ

Η κακοκαιρία «Κάρμελ» έρχεται το ΣΚ

Το καιρικό φαινόμενο που θα «χτυπήσει» τη χώρα το Σαββατοκύριακο, φέρει το όνομα «Κάρμελ», έπειτα από απόφαση της διακρατικής συμφωνίας. Νονός της “Κάρμελ” είναι το Ισραήλ και μπορεί το μυαλό των περισσότερων ακούγοντάς το να ταξιδεύει στην Ισπανία ή σε κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής, όμως το όνομα αυτό έχει αποκλειστική σχέση με το Ισραήλ.

Το όρος Κάρμηλος ή Κάρμελ αποτελεί την πηγή έμπνευσης των Ισραηλιτών για την επόμενη κακοκαιρία. Πρόκειται για μια παραθαλάσσια οροσειρά που στο βόρειο Ισραήλ που εκτείνεται από τη θάλασσα της Μεσογείου προς τα νοτιοανατολικά. Στα Αραβικά είναι γνωστή με την ονομασία όρος «Μαρ Ελίας», που σημαίνει το όρος Άγιος Ηλίας , ενώ στις παρυφές της βρίσκεται η πόλη «Χάιφα», η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ.

Η σημασία του ονόματός του δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο μια μεγάλη μερίδα μελετητών βρίσκει τη ρίζα του στο ουσιαστικό «κέρεμ», που σημαίνει «αμπελώνας». Στην εβραϊκή Βίβλο η λέξη φαίνεται να υποδηλώνει τα δάση και τους θάμνους, που αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο βλάστησης του όρους Κάρμελ και άλλων μεσογειακών τόπων.

Σήμερα, το Κάρμελ εκτός από τμήμα του εθνικού καταφυγίου «Nahal Mearot», στο υπόλοιπο τμήμα του φιλοξενεί στις πυκνοκατοικημένους του γειτονιές τους κατοίκους και αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες.

Προσοχή συστήνει η ΕΜΥ

Προ των πυλών, λοιπόν, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) βρίσκεται η κακοκαιρία «Κάρμελ», η οποία θα προκαλέσει διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα 

Η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες θα επηρεάσει την νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου προβλέπεται να σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής, έντονες καταιγίδες, σφοδροί άνεμοι και σημαντικό ύψος κύματος.

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση το Σάββατο (18-12-21) και την Κυριακή (19-12-21) με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα νότια και τους θυελλώδεις ανέμους.

Αναλυτικά:

Α. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

Το πρωί του Σαββάτου τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
Από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας καθώς και την ανατολική Στερεά.
Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής θα επηρεαστεί η ανατολική Πελοπόννησος και κατά τόπους οι Κυκλάδες.
Από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Δευτέρας ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στη βόρεια Κρήτη τα οποία βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία και της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου ενώ σταδιακά θα επηρεαστούν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 600-900m). Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής.

Γ. Τους ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους στο Αιγαίο εντάσεως 7 με 8 και από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου τοπικά 9 μποφόρ.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα