ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΥ για “Όμικρον” | Αποτελεσματικά τα εμβόλια στη βαριά νόσηση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντόπισαν το πρώτο τους κρούσμα της νέας παραλλαγής Όμικρον στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Τα υπάρχοντα εμβόλια κατά πάσα πιθανότητα προστατεύουν τον ασθενή από σοβαρή νόσηση σε σχέση με την Μετάλλαξη Όμικρον, τόνισε απόψε η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σούμια Σουαμιναθάν.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής των τεχνικών θεμάτων του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κερκόβ, είπε ότι ο διεθνής οργανισμός αναμένει περισσότερα δεδομένα τις επόμενες ημέρες όσον αφορά στην μεταδοτικότητα της Όμικρον.

Το κατά πόσο η νέα παραλλαγή Όμικρον είναι πιο μεταδοτική ή εάν καταφέρνει να υπερβεί την εξουδετερωτική ισχύ των εμβολίων, είναι τα μεγάλα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.

Οι παρασκευαστές των εμβολιαστικών σκευασμάτων έχουν αναφέρει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να αξιολογήσουν κατά πόσο τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι της Όμικρον.

Η Βαν Κερκόβ επισήμανε ότι υπάρχει ένα πιθανό σενάριο, η παραλλαγή Όμικρον να είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν είναι ακόμα σαφές κατά πόσο η Όμικρον προκαλεί συμπτώματα. 

Ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής αντιμετώπισης επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, επανέλαβε την αντίθεση του οργανισμού στις γενικές απαγορεύσεις πτήσεων από και προς τη Νότια Αφρική, που έχουν επιβληθεί από τη Βρετανία και άλλες χώρες, λέγοντας ότι δεν θα εμποδίσει την εξάπλωση της παραλλαγής: «Η ιδέα ότι μπορείτε απλώς να βάλετε μια ερμητική σφραγίδα σε ορισμένες χώρες δεν είναι δυνατή. Δεν μπορώ να δω τη λογική από επιδημιολογική ή δημόσια σκοπιά».

Πηγή: Καθημερινή

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας