ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοκ και δέος για την “Όμικρον” – Συναγερμός για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Οι προειδοποιήσεις του ECDC για τη νέα παραλλαγή της COVID19 – Τι λένε Moderna, AstraZeneca και Pfizer/BionTech

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την πορεία της παραλλαγής Όμικρον που μοιάζει ικανή μέσα σε ελάχιστο χρόνο να αλλάξει πολλά από όσα πιστεύαμε (και ελπίζαμε) για την πορεία της πανδημίας.

Η πληθώρα των μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα του νέου στελέχους κάνει αμφίβολο για την ώρα το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι τα υπάρχοντα όπλα της ανθρωπότητας. Τα εμβόλια, τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα φάρμακα σε μορφή χαπιών που ξεκίνησαν να παράγουν οι φαρμακοβιομηχανίες.


Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός» ανακοίνωσε απόψε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Στην έκθεση εκτίμησης του κινδύνου το ECDC αναφέρει ότι «το γενικό επίπεδο κινδύνου για την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» όσον αφορά αυτή τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, κρίνεται «υψηλό έως πολύ υψηλό».

Εκτός από τη Νότια Αφρική, κρούσματα της Όμικρον έχουν καταγραφεί στο Μαλάουι, στο Ισραήλ (ένα πρόσωπο που έφτασε στη χώρα από το Μαλάουι), στο Χονγκ Κονγκ και στο Βέλγιο.

Η Moderna θα αναπτύξει γρήγορα αναμνηστική δόση του εμβολίου της για την παραλλαγή Όμικρον

Η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε απόψε ότι προτίθεται να αναπτύξει μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της για την Covid-19 που θα στοχεύει συγκεκριμένα τη νέα παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και χαρακτηρίζεται «ανησυχητική» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Moderna «θα αναπτύξει γρήγορα ένα υποψήφιο εμβόλιο για μια αναμνηστική δόση συγκεκριμένα για την παραλλαγή Όμικρον», ανέφερε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία στην ανακοίνωσή της.

Η AstraZeneca εξετάζει αν η παραλλαγή Όμικρον είναι ανθεκτική στο εμβόλιο και το κοκτέιλ αντισωμάτων της

Η εταιρεία AstraZeneca ελπίζει ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της για την Covid-19 θα παραμείνει αποτελεσματικό και απέναντι στη νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, ενώ εξετάζει επίσης κατά πόσο είναι ανθεκτική στο εμβόλιό της.

«Όπως και με όλες τις αναδυόμενες παραλλαγές, εξετάζουμε τη B.1.1.529 για να κατανοήσουμε περισσότερα για αυτήν και τις επιπτώσεις της στο εμβόλιο» ανέφερε η εταιρεία, διευκρινίζοντας ότι διεξάγει έρευνες στην Μποτσουάνα και την Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη) για να συλλέξει δεδομένα.

Pfizer – BioNTech: Θέλουμε 100 μέρες να ετοιμάσουμε εμβόλιο κατά της Όμικρον

Το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, αναμένει “το αργότερο σε δύο εβδομάδες” τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η παραλλαγή Όμικρον διαφεύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.


“Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529” που “διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα”, χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, εξήγησε η εκπρόσωπος στο AFP.

“Η Pfizer και η BionTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες”, αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας