ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γερμανία | Η νέα κυβέρνηση εξετάζει lockdown και υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού

Γενς Σπαν: «Η κατάσταση είναι δραματική και σοβαρή»

Γερμανία | Η νέα κυβέρνηση εξετάζει lockdown και υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού

Δεν αποκλείουν ένανέο lockdown και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στη Γερμανία τα τρία κόμματα -Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες- που θα αναλάβουν τα ηνία της κυβέρνησης στη μετα Μέρκελ εποχή.

Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι ήταν εξαρχής θετικοί απέναντι στα μέτρα αυτά ενώ οι «Ελεύθεροι Δημοκράτες» έκαναν τους δύσκολους.

Με βάση όμως τις τελευταίες εξελίξεις και τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης «Μποτσουάνα», έχουν αρχίσει να κάμπτονται οι αντιστάσεις του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Σήμερα, ο Βόλκερ Βίσινγκ, Γενικός Γραμματέας του κόμματος των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP), που αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Μεταφορών, δήλωσε ότι «πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η νομοθεσία για να νικήσουμε τον κορωνοϊό χωρίς να σκεφτόμαστε απαγορεύσεις».

Μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο «ntv», είπε χαρακτηρισρικά:

«Μετά από όσα είδαμε τους τελευταίους μήνες, δεν είναι σοφό να πάμε ξανά σε lockdown…Ωστόσο, η καταπολέμηση του ιού πρέπει να έχει «προτεραιότητα. Το τέταρτο κύμα πρέπει να αντιμετωπιστεί και να αποτραπεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας», τόνισε .

Όταν ρωτήθηκε για τον καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό και εάν το κόμμα του, το FDP, θα τον υποστήριζε τελικά, ο Βίσινγκ υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία των Ελεύθερων Δημοκρατών δεν τάσσεται υπέρ ενός τέτοιου μέτρου.

«Ωστόσο, αυτή η άποψη ήταν σε μια εποχή που υπήρχε ακόμη ελπίδα ότι η Γερμανία θα μπορούσε να επιτύχει την «ανοσία της αγέλης» μέσω του εμβολιασμού. Πρέπει προφανώς να προχωρήσουμε περισσότερο από πριν», πρόσθεσε.

Τέλος υποστήριξε ότι, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η ευθύνη της κυβέρνησης εξακολουθεί να βρίσκεται «στα χέρια της Άνγκελα Μέρκελ και της υπηρεσιακής κυβέρνησής της».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του επιδημιολογικού ινστιτούτου «Robert Koch»Λόταρ Βίλερ, πέταξε το… μπαλάκι στην υπηρεσιακή κυβέρνηση για τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων.

«Πρέπει να μειώσουμε τις επαφές μας όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν.

Γενς Σπαν: «Η κατάσταση είναι δραματική και σοβαρή»

Με μελανά χρώματα περιέγραψε το πρωί σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν την υγειονομική πορεία της χώρας. «Η κατάσταση είναι τόσο δραματική και σοβαρή, όσο σε καμία άλλη χρονική στιγμή αυτής της πανδημίας», δήλωσε. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς. Το κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κατέγραψε 76.414 νέα κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Ο δε αριθμός των λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας αυξήθηκε στο 438,2. Μέσα σε μια ημέρα έχουν πεθάνει 357 άνθρωποι με κορωνοϊό. Σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας οι κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων είναι πλήρεις. Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί περίπου 100 ασθενείς με κορωνοϊό σε άλλα νοσοκομεία της Γερμανίας.

Αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει επ΄ αόριστο, προειδοποίησε ο κ. Σπαν. Το ζητούμενο είναι να επιβληθούν άμεσα αυστηροί περιορισμοί στις επαφές για να αναχαιτιστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας. «Όσο πιο δυνατά πατήσουμε τώρα το φρένο, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ενδεικτικά. Σε διαφορετική περίπτωση, τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε μερικές εβδομάδες, θα είναι πολύ πιο δραστικά. Στους άμεσους περιορισμούς ο κ. Σπαν συμπεριλαμβάνει και την επιβολή ενός lockdown. Δεδομένου ότι η αρμοδιότητα για την επιβολή των περιορισμών είναι τα γερμανικά κρατίδια, ο Γενς Σπαν ζήτησε, να συνέλθει άμεσα η σύσκεψη των πρωθυπουργών και όχι σε δυόμιση εβδομάδες όπως έχει προγραμματιστεί.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας