ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός | Η Ελλάδα πρώτη δυτική χώρα σε θανάτους τον τελευταίο χρόνο – 1.169 θάνατοι σε ένα 15νθήμερο

Ξέφρενη η πορεία των απωλειών από COVID-19. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο “τρέχουν” με 107 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με σχεδόν διπλάσια ταχύτητα από τη δεύτερη της λίστας, Αυστρία – Περαιτέρω αύξηση θανάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες

Η Ελλάδα πρώτη δυτική χώρα σε θανάτους τον τελευταίο χρόνο - 1.169 θάνατοι σε ένα 15νθήμερο

Μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο καταγράφηκαν στην Ελλάδα 1.169 θάνατοι από COVID-19, περισσότεροι από τους 1.110 ολόκληρου του Οκτωβρίου. Οι ρυθμοί των απωλειών του τελευταίου διαστήματος αυξάνονται δραματικά, σε μια ξέφρενη κούρσα, που ξεπερνά κάθε άλλη χώρα του λεγόμενου δυτικού κόσμου, ενώ η τάση εξακολουθεί να είναι ανοδική.

Ο διευθυντής στο Εργαστήριο Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών του Δημοκρίτεου Πανεπιστημίου Θράκηςκαθηγητής του ΤΗΜΜΥ του ιδρύματος, Βασίλης Τσαουσίδης, ανέλυσε στο  iatronet.gr τα στατιστικά στοιχεία των απωλειών από COVID από τον Νοέμβριο του 2020 (όταν η πανδημία άρχισε να δείχνει τα δόντια της στην Ελλάδα) μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με άλλες χώρες, αναλογικά με τον πληθυσμό τους, και κατέληξε σε συμπεράσματα που προκαλούν έντονο προβληματισμό. Από την Τρίτη, 23/11, η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά ανάμεσα σε όλες τις δυτικές χώρες του κόσμου στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τις ΗΠΑ.

Ακόμη πιο ζοφερή είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τους θανάτους του τελευταίου δεκαπενθημέρου και τον ρυθμό αύξησής τους, που είναι σχεδόν διπλάσιος από τη δεύτερη της λίστας, Αυστρία. Ο καθηγητής ονόμασε τις τιμές χιλιόμετρα ανά ώρα για να δείξει με παραστατικό τρόπο την ταχύτητα με την οποία, όπως λέει, τρέχει η κάθε χώρα προς τον γκρεμό.

ΠΙΝΑΚΑΣΘάνατοι ανά εκατομμύριο στον δυτικό κόσμο από 1/11/2020 ως τις 23/11 και “ταχύτητα” τελευταίων 15 ημερών [η “ταχύτητα” ισοδυναμεί με ρυθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Π.χ. 102 km/h σημαίνει 102 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού το τελευταίο δεκαπενθήμερο – Δεδομένα από OurWorldinData].

pinakas.jpg

“Στο μεγαλύτερο διάστημα από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα η μέση τιμή θανάτων της Ελλάδας είναι στις πρώτες θέσεις και συχνά στην πρώτη θέση μεταξύ των δυτικών χωρών”, λέει στο iatronet.gr ο κ. Τσαουσίδης, διευκρινίζοντας πως αφήνει εκτός σύγκρισης τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, γιατί οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στα εμβόλια, ούτε ίδιου τύπου εμβόλια, ώστε να μεγέθη να είναι συγκρίσιμα.

Ο ίδιος προβλέπει, μάλιστα, περαιτέρω αύξηση θανάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες, με δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ και τα ποσοστά των ασθενών άνω των 65 ετών στις καθημερινές μολύνσεις εξακολουθεί να κινείται γύρω στο 11% με 12% του συνόλου. “Οι νοσηλείες σε αυτές τις ηλικίες είναι σταθερές, η ηλικιακή αναλογία στις ΜΕΘ έχει πέσει πάλι στο 50% – 50% για τους 65+ και 65-, κάτι που σημαίνει πως περισσότεροι άνθρωποι άνω των 65 μένουν εκτός εντατικής, άρα οι θάνατοι δυστυχώς θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες 15 μέρες”, είπε και πρόσθεσε: “Σε αυτό το διάστημα αναμένεται να έχουν κάνει την 3η δόση οι περισσότεροι σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, οπότε μετά αναμένουμε να υπάρξει υποχώρηση”.

Ο καθηγητής εκφράζει επιφυλάξεις για την εγκυρότητα της εικόνας που παρουσιάζεται για πανευρωπαϊκό συναγερμό, καθώς παρά την αύξηση των κρουσμάτων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο ρυθμός των θανάτων σε αυτές υπολείπεται σημαντικά από αυτόν της Ελλάδας, όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία του πίνακα.

thanatoi-covid.jpg

Ταυτόχρονα, ζητά από τους αρμόδιους – κυβέρνηση και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – να δώσουν εξηγήσεις. “Η Ελλάδα διακήρυξε εξαρχής ως πρωταρχικό της στόχο την ανθρώπινη ζωή – έτσι, μάλιστα, δικαιολόγησε τα σκληρά μέτρα που πήρε. Ωστόσο, πάει καιρός τώρα που στην Ελλάδα ο ρυθμός θανάτων ακολουθεί ξέφρενη πορεία. Η πορεία αυτή δεν είναι συγκρίσιμη με καμία άλλη δυτική χώρα, για τόσο μεγάλο διάστημα. Ωστόσο, δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση από την αρμόδια επιτροπή που η πολιτική ηγεσία επέλεξε να διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα τα δεδομένα και να εισηγείται τα μέτρα. Ούτε δόθηκε κάποια εξήγηση από την πολιτική ηγεσία που έχει την τελική ευθύνη”, σημειώνει.

Πηγή: makthes.gr

logo podas

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας