ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΝΦΙΑ | Μικρότερος κατά 70 εκατ. ευρώ ο νέος λογαριασμός

Oπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, οι ιδιοκτήτες θα έχουν κέρδος 70 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς να συνυπολογισθεί το όφελος που θα προκύψει από την ένταξη των 3.463 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα.

Αργούν, όπως φαίνεται, τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ που θα τεθεί σε ισχύ το 2022. Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, υπάρχουν ακόμα αρκετές εκκρεμότητες, καθώς οι αρμόδιες επιτροπές δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους όσον αφορά τις επεκτάσεις των ζωνών που μέχρι πρότινος ήταν εκτός του αντικειμενικού συστήματος της αξίας των ακινήτων. «Υπομονή λίγους μήνες ακόμα», ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν ενσωματωθεί οι νέες αντικειμενικές αξίες στις υφιστάμενες ζώνες και αυτό το διάστημα γίνονται έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι νέοι συντελεστές οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να πληρώσουν τον ίδιο ή μειωμένο ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες το επόμενο έτος.

Πάντως, όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, οι ιδιοκτήτες θα έχουν κέρδος 70 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς να συνυπολογισθεί το όφελος που θα προκύψει από την ένταξη των 3.463 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός ο οποίος κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή προβλέπει την είσπραξη εσόδων 2,503 δισ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος έναντι συνολικών βεβαιωμένων εσόδων 2,570 δισ. ευρώ φέτος. Οπως διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο δημοσιονομικός χώρος των 70 εκατ. ευρώ που αξιοποιείται το επόμενο έτος μεταβάλλει τη δέσμευση της κυβέρνησης για ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι συνολικά θα κληθούν τελικά να πληρώσουν λιγότερα.

Οι αλλαγές

1. Νέα κλίμακα υπολογισμού του βασικού φόρου. Η ειδική ομάδα εργασίας επεξεργάζεται διάφορα σενάρια με περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές, ώστε να αποτραπούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που προκύπτουν για τους έχοντες μικρή και μεσαία περιουσία μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

2. Αρκετοί ιδιοκτήτες θα πληρώσουν μειωμένο φόρο μετά την ανακατανομή των φορολογικών βαρών. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα μικρής αξίας, της τάξεως των 50.000-100.000 ευρώ το καθένα, θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται το επόμενο έτος λόγω της συγχώνευσης του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων με τον κύριο φόρο.

3. Από το νέο έτος ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζονται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση τη νέα ενιαία κλίμακα, με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

Πηγή: Καθημερινή

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα