ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξειδίκευση μέτρων | Νέο ωράριο για καταστήματα, από 10:00 έως 21:00 – Κυλιόμενο ωράριο στην εργασία

Η κοινωνία δεν θα κλείσει, παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων κατά της πανδημίας. «Πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», πρόσθεσε.

Η επίταξη ήταν αναγκαίο μέτρο, είπε ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τόνισε πως υπάρχουν τα εξής στάδια:

-οι χώροι, όπου επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους (φαρμακεία, προμήθεια τροφίμων), μόνο με τη χρήση μάσκας

-οι χώροι, όπου οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν με τεστ (χώροι εργασίας, εστίαση, λιανεμπόριο, εκκλησίες).
-Στους χώρους εργασίας (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο, που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30. Θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.

-Στους κλειστούς χώρους διασκέδασης (σινεμά, κέντρα, μουσεία, γυμναστήρια) θα μπαίνουν μόνο οι εμβιολιασμένοι.

-Σε όλους τους ανήλικους, η είσοδος στους κλειστούς χώρους παραμένει με το self test να είναι απαραίτητο.

Ως προς τους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού ξεπερνούν τις 900.000, ενώ από τις 13 Δεκεμβρίου όποιος είναι άνω των 60 θα πρέπει να έχει κάνει την τρίτη δόση για να απολαμβάνει τα προνόμια των πλήρως εμβολιασμένων.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα – Αλλάζει το ωράριο στο λιανεμπόριο

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος και αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα, μερικά από τα οποία ισχύουν ήδη.

Στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι και στους εξωτερικούς χώρους και οι ανεμβολίαστοι, αλλά με rapid test.

Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών κτλ. οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπαίνουν με rapid test και οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με επίδειξη πιστοποιητικού.

Σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, κάβες, φαρμακεία και οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν χωρίς τεστ, αρκεί να τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου αλλά 9 τ.μ.

Από τη Δευτέρα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριοΤα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00.

Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και τα πρόστιμα είτε για επιχειρήσεις είτε για τους καταναλωτές, θα είναι υψηλά.

Δύο εκατ. πρόστιμα μέσα σε 15 ημέρες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης έδωσε στατιστικά στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν γίνει. Όπως είπε, μέσα σε 15 μέρες (απ’ όταν τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα) έχουν επιβληθεί 2 εκατομμύρια πρόστιμα.

Κορονοϊός: Γιατί είναι αυξημένοι οι θάνατοι

Απαντώντας σε ερώτηση για τα αυξημένα ποσοστά θανάτων κι για το αν θα αλλάξει ο τρόπος καταγραφής τους, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως “η υπερβάλλουσα θνητότητα δεν δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από άλλες χώρες. Η χώρα μας ακολουθεί τον κανονισμό του ΠΟΥ, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Βρετανία. Εμείς θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε τους σκληρούς κανόνες. Αν κάναμε ό,τι άλλες χώρες, θα δηλώναμε 20% λιγότερους θανάτους. Η καταγραφή ουδέποτε είπαμε ότι θα αλλάξει. Το ECDC έχει διαφορετικούς τρόπους καταγραφής ανά χώρα”.

“Δεν ακολουθούμε τον ιό, παίρνουμε μέτρα ανάλογα με το πως κινείται η πανδημία. Όταν η πανδημία, είναι σε έξαρση, θα λαμβάνονται μέτρα, όταν είναι σε ύφεση, θα χαλαρώνουν. Τώρα έχουμε μια φιλοσοφία, θα υπάρχουν περιορισμοί σε όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν και δεν θα υπάρχει για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε λογική lockdown” σημείωσε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας.

Επιτέθηκε επίσης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως δεν τόλμησε να πει ότι η κυβέρνηση είχε δίκιο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. “Η υποχρεωτικότητα τηρείται με την αναστολή“, είπε και υπογράμμισε ότι αν ο κ. Τσίπρας, που δεν στήριξε την αναστολή τους υγειονομικούς, ζητάει μέτρα, υπάρχουν τα τεστ τα οποία κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Άνω των 6.000 υγειονομικών παραμένουν σε αναστολή γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί, από αυτούς οι περίπου 2.500 είναι γιατροί και οι 500 νοσηλευτές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι αναισθησιολόγοι, με τις θέσεις να έχουν καλυφθεί από επικουρικούς. Το πρόβλημα είναι σε νοσηλευτές γιατί δεν υπάρχουν πολλοί και αυτό, όπως και με τους αναισθησιολόγλους, καλύπτεται με επίταξη, συμφωνία με ιδιώτες αλλά και προσλήψεις. Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, όσο διαρκεί η πανδημία, δεν θα επιστρέψει κανένας υγειονομικός που δεν είναι εμβολιασμένος.

Όσον αφορά στο γιατί οι ανεμβολίαστοι πολίτες απαγορεύεται να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης, αλλά οι εργαζόμενοι να επιτρέπεται να δουλεύουν, ο Θάνος Πλεύρης απάντησε ότι δεν υπάρχει επέκταση της υποχρεωτικότητας σε αυτό τον κλάδο. Επίσης, ο γγ Εμπορίου τόνισε ότι για τον πελάτη είναι επιλογή να πάει, ενώ για τον εργαζόμενο όχι.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα