ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λαϊκή Συσπείρωση Κ. Μακεδονίας | Σε απόγνωση οι μυδοκαλλιεργητές – Άμεσα μέτρα για τη στήριξή τους

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπέιρωσης Κεντρικής Μακεδονίας προς τον περιφερειάρχη και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες απευθύνει ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης Κ. Μακεδονίας για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μυδοκαλλιεργητές στις επιμέρους περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας όπου αναπτύσσεται το συντριπτικό ποσοσό της ελληνικής μυδοπαραγωγής.
Ακολουθεί το κείμενο της επερώτησης:

Θέμα: «Σε απόγνωση οι μυδοκαλλιεργητές στην Κεντρική Μακεδονία-Άμεσα μέτρα στήριξης τους»

Στις περιοχές της Χαλάστρας, των Κύμινων στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, της Πιερίας, της Ημαθίας και των Σερρών αναπτύσσεται το 85% με 90% της εγχώριας μυδοπαραγωγής. Ενώ η παραγωγή μυδιών στις προαναφερθείσες περιοχές ανέρχεται περίπου στους 40.000 τόνους ετησίως. Από αυτούς, το 90% εξάγεται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κυρίως Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία).

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της φετινής παραγωγικής περιόδου, που αυξάνεται από την άνοιξη έως και τις αρχές του φθινοπώρου, τα προβλήματα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας ήταν πολύ σοβαρά με καταστροφικές συνέπειες.

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η θερμοκρασία των θαλάσσιων υδάτων στον Θερμαϊκό κόλπο κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως τον Ιούλιο, που παρατηρείται κορύφωση των εξαγωγών, ξεπέρασε τους 30° C, με αποτέλεσμα τη θανάτωση του μεγαλύτερου όγκου της παραγωγής μυδιών.

  Σύμφωνα με τους παραγωγικούς φορείς, οι απώλειες κατά την περίοδο του καύσωνα ξεπέρασαν τις 24.000 τόνους, με σημαντικές οικονομικές συνέπειες. Επιπλέον, παρατηρήθηκε θνησιμότητα του γόνου σε ποσοστό που άγγιξε ακόμη και το 100%. 

Το Τμήμα Αλιείας της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης ήδη έχει αποτυπώσει σε αναφορά του το μέγεθος της ζημιάς [583166(23729)16.9.2021].

Να σημειωθεί πως η απώλεια του γόνου συνεπάγεται σοβαρές ελλείψεις σε μύδια, τουλάχιστον, κατά την επόμενη χρονιά του 2022 και προφανώς μεγάλη μείωση του εισοδήματος των μυδοκαλλιεργητών, με αποτέλεσμα πέραν των οικονομικών απωλειών, να υπάρξουν και κοινωνικές επιπτώσεις, λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας. Εκτός από τις περίπου 200-300 οικογένειες παραγωγών στην Κεντρική Μακεδονία, στον κλάδο της μυδοκαλλιέργειας απασχολείται μεγάλος αριθμός επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων και πολλοί γεωτεχνικοί, κυρίως κτηνίατροι και ιχθυολόγοι.

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες (Μ.Ε. Θεσσαλονίκης & Αγροτικής Οικονμίας) καλούνται να απαντήσουν και να εξηγήσουν:

Τι έχει πράξει, έως και σήμερα, η Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και  σε ποιες επείγουσες ενέργειες  θα προβεί για:

  • Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα, για το έτος 2021, των μυδοκαλλιεργητών της Κεντρικής Μακεδονίας;
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των μυδοκαλλιεργητών της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να εξακολουθήσουν το επάγγελμα τα επόμενα 2-3 χρόνια;
  • Να υπάρξει αναστολή πληρωμής οφειλών  για όλους τους πληγέντες μυδοκαλλιεργητές;

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα