ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το “μαύρο” ρεκόρ κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα – Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου

Σήμερα αποφασίζονται τα νέα μέτρα που θα είναι επικεντρωμένα στους ανεμβολίαστους – Κεντρική προτεραιότητα είναι η αύξηση του testing στους εργαζόμενους που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο

Το δραματικό ρεκόρ που σημειώθηκε χθες με τα 5.449 κρούσματα, ο καθημερινός, μεγάλος αριθμός νεκρών και οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, έχουν φέρει σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού την κυβέρνηση και τους ειδικούς.

Οριακή είναι η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας με τους επιδημιολογικούς δείκτες να ανεβαίνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στη Βόρεια Ελλάδα (828 μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη και τριψήφιοι αριθμοί σε αρκετές επίσης περιοχές) και τους ειδικούς να επιχειρούν να βρουν το βέλτιστο τρόπο για να περιχαρακωθεί η ξέφρενη πορεία του κορονοϊού που προκαλεί νέες πιέσεις στο ΕΣΥ.

Την κρισιμότητα της κατάστασης, άλλωστε, ενισχύει και ο μικρός αριθμός των τεστ που διεξήχθησαν χθες. Τα σχεδόν 5.500 κρούσματα προέκυψαν μετά από 82.593 τεστ, (PCR: 6.090, Rapid: 76.503), ενώ το ποσοστό θετικότητας είναι κατά πολύ πάνω από το όριο συναγερμού, καθώς ανέρχεται σε 6,6%. 

Από χθες συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ ο πρωθυπουργός λαμβάνει συνεχή ενημέρωση για την επιδείνωση του επιδημιολογικού αποτυπώματος της Ελλάδας. Σε λίγη ώρα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ηρώδου Αττικού, ενώ ενδεικτική της ανησυχητικής κατάστασης είναι και η επανεμφάνιση του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, καθότι μπαίνει σε πρώτο πλάνο, όταν δυσκολεύει επιδημιολογικά η κατάσταση.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, με την επιστροφή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Γλασκώβη, ενώ θα επισημοποιηθούν αύριο, αφού συνεδριάσει και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Ποια μέτρα φαίνεται να “κλειδώνουν”

Σύμφωνα με το Star, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία φαίνεται να “κλειδώνουν” και αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες:

– Τρία rapid test για εργαζόμενους οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και δουλεύουν στην εστίαση

– Δυο rapid test για εργαζόμενους οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα

– “Φρένο” σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί και θέλουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες

– Περισσότεροι έλεγχοι ταυτοπροσωπίας στους αμιγείς χώρους εστίασης

– Τα νάιλον τα οποία περιβάλλον εξωτερικούς χώρους μαγαζιών εστίασης τα οποία βοηθούν στους εξωτερικούς χώρους να γίνονται “μεικτοί” χώροι, θα πάψουν να υπάρχουν και αυτοί οι χώροι θα θεωρούνται αμιγείς αν και εφόσον τα χρησιμοποιήσει κάποιος επιχειρηματίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ τα νέα μέτρα θα κινούνται σε τρεις άξονες για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, την αύξηση των εμβολιασμών και ο τρίτος θα αφορά τους ανεμβολίαστους και την ιχνηλάτησή τους.

Για την ενίσχυση του ΕΣΥ η κυβέρνηση πορεύεται στη λογική της ενίσχυσης των νοσοκομείων της περιφέρειας με κλίνες και γιατρούς και από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα γίνει και μια αναδιάταξη δυνάμεων, με «επιστράτευση» γιατρών από Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα που πρακτικά υπολειτουργούν και τη διάθεσή τους σε νοσοκομεία.

Για την αύξηση των εμβολιασμών, συνεχίζεται η προσπάθεια να πειστούν όσοι ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην αναμνηστική τρίτη δόση για εκείνους που έχουν ήδη εμβολιαστεί. σήμερα συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με αντικείμενο την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού, στους κάτω των 50 ετών και αφού έχουν κλείσει 6 μήνες από τη 2η δόση.

Για τους ανεμβολίαστους, θα αυξηθεί η ιχνηλάτησή τους καθώς αυτή τη στιγμή το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο. Θα αυξηθούν οι έλεγχοι στους μικτούς χώρους και ενδέχεται οι ανεμβολίαστοι να αποκλειστούν από χώρους όπως οι κινηματογράφοι και τα θέατρα χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις.

logo podas

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας