ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα ξημερώματα της Κυριακής 31/10 τα ρολόγια γυρίζουν μια ώρα πίσω

Οι δείκτες στις 04:00 τα ξημερώματα πρέπει να δείχνουν 03:00

Τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, αύριο και όπως κάθε χρόνο, θα αλλάξει και φέτος η ώρα, γυρίζοντας τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω.

Ειδικότερα, αύριο Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 στις 04:00 τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω.

Το θέμα της εναλλαγής μεταξύ χειμερινής και θερινής ώρας και άρα κατάργηση του μέτρου, η συζήτηση για το οποίο ξεκίνησε το 2018, έχει παγώσει.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 σε 03:00».

Τι έχει συμβεί με τη συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου

Η συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου ξεκίνησε όταν στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, αφήνοντας τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σήμερα, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία.

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021, όμως το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας