ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη | Μόνο στρατιωτική παρέλαση ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου – Στις 27 κανονικά η μαθητική – Απίστευτο αλαλούμ με τις εγκυκλίους

Μόνο στρατιωτική παρέλαση ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου - Στις 27 κανονικά η μαθητική - Απίστευτο αλαλούμ με τις εγκυκλίους

Αλαλούμ έχει επικρατήσει τις τελευταίες ώρες σχετικά με τον τρόπο που θα διεξαχθεί η παρέλαση της  28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Η ΠΚΜ ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί μόνο στρατιωτική παρέλαση χωρίς μαθητές και εκπροσώπους συλλόγων, μετά από κατεπείγουσα παρέμβαση του υπουργείο Εσωτερικών, με το τελευταίο όμως, μετά το σάλο που ξέσπασε, να δηλώνει πως οι παρελάσεις θα γίνουν κανονικά! 

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα πάντως, η μαθητική παρέλαση στον Δήμο Θεσσαλονίκης θα γίνει κανονικά στις 27 Οκτωβρίου στην οδό Τσιμισκή και ανήμερα της εθνικής επετείου στους περιφερειακούς δήμους της πόλης, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα και θα τηρηθεί αυστηρά η χρονική διάρκεια μιας ώρας. 

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε πως με νέους όρους θα διεξαχθεί η φετινή παρέλαση της, υπό το φόβο του κορονοϊού που θερίζει στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, η διάρκεια της παρέλασης θα διαρκέσει αυστηρά 60 λεπτά, ενώ θα παρελάσουν μόνο στρατιωτικά τμήματα και όλοι οι θεατές θα φορούν μάσκα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα παρελάσουν εκπρόσωποι τοπικών σωματείων, έφεδροι, μαθητές και απόγονοι μακεδονομάχων, όπως συνέβαινε παραδοσιακά στη Θεσσαλονίκη ανήμερα την 28η Οκτωβρίου. 

Η ανακοίνωση της ΠΚΜ

Σε ανακοίνωσή της μάλιστα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποδίδει όλες τις ευθύνες για τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής και τον αιφνιδιασμό στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Ανακοινώνεται ότι με απόφαση της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, που κοινοποιήθηκε σήμερα, επισημαίνεται ότι: είναι απαραίτητο λόγω των υφιστάμενων υγειονομικών συνθηκών στη Θεσσαλονίκη, να πραγματοποιηθεί μόνο στρατιωτική παρέλαση, η οποία να μην υπερβαίνει σε διάρκεια τα 60 λεπτά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.Κύκλοι υπουργείου Εσωτερικών

Στο μεταξύ, κύκλοι  του υπουργείου Εσωτερικών ξεκαθαρίζουν ότι οι μαθητικές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν κανονικά, διαψεύδοντας δημοσιεύσεις ότι στη Θεσσαλονίκη θα παρελάσουν μόνο τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων! 

Προς τούτο παραπέμπουν στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου, που εξεδόθη στις 13 Οκτωβρίου, η οποία προβλέπει ότι στη συμπρωτεύουσα θα παρελάσουν αντιπροσωπευτικά τμήματα μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων πολέμου, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος κτλ.

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι λόγω πανδημίας η παρέλαση θα πρέπει να είναι διάρκειας αυστηρά μίας ώρας. Αναμένεται διευκρινιστικό δελτίο Τύπου εντός της ημέρας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ

Τη διεξαγωγή μόνο στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη στις 28 Οκτωβρίου και μαθητικής παρέλασης στις 27, ως είθισται, ανακοίνωσε και επίσημα πριν από λίγο του υπουργείο Εσωτερικών -κάνοντας παράλληλα λόγο για “ανυπόστατες φήμες”:

“Αναφορικά με τη διεξαγωγή των παρελάσεων και των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και επειδή διακινούνται ανυπόστατες φήμες περί μη διεξαγωγής των μαθητικών παρελάσεων, επισημαίνεται ότι συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο τα όσα προβλέπονται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που εξεδόθη στις 13 Οκτωβρίου 2021.

Επομένως, οι μαθητικές παρελάσεις παντού θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Διευκρινίζεται ότι η μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται παραδοσιακά στις 27 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθεί επίσης κανονικά. Στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης θα παρελάσουν μόνο στρατιωτικά τμήματα. Όλες οι παρελάσεις θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια 60 λεπτών.

Σημειώνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας”.

Πηγή: makthes.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα