ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός | Άρση τοπικών περιορισμών από το Σάββατο 9/10

Σε ισχύ οι αλλαγές υπέρ των εμβολιασμένων στην καθημερινότητα – Ποιες είναι οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι χθες

Παρελθόν από τις έξι το πρωί και τουλάχιστον για δύο εβδομάδες αποτελούν οι περιορισμοί-απόρροια της επιδημιολογικής εικόνας στις κόκκινες περιοχές της επικράτειας.

Η νυχτερινή απαγόρευση και η απαγόρευση μουσικής σε χώρους εστίασης και καφέ ήρθησαν ενώ επιπρόσθετα επιτρέπονται οι όρθιοι πελάτες στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων, όπου μπορούν να εισέλθουν μόνον εμβολιασμένοι πολίτες. 

 «Θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους, κανένας περιορισμός. Το προσωπικό στην εστίαση αλλά και στα κέντρα διασκέδασης θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα», τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης. 

Με βάση τα δεδομένα 6.229.639 πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και μπορούν να απολαμβάνουν αυτή την ελευθερία, τουλάχιστον ως προς τη διασκέδαση. Όχημα γιαα την απόφαση ήταν το συμπέρασμα πως οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λιγότερο τον ιό, έχουν μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν και να νοσήσουν σοβαρά σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους, όπως εξήγησε χθες και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Βάνα Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε έναν χώρο εμβολιασμένων είναι μικρός, ωστόσο όχι ανύπαρκτος, επισημαίνοντας πως οι «εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να παρεξηγήσουν όλες αυτές τις νέες ερμηνείες, καθώς το μήνυμα δεν είναι ότι τελείωσε η πανδημία. Δεν πετάμε τις μάσκες». 

Οι νέες οδηγίες επιτρέπουν τη μη χρήση μάσκας σε κέντρα διασκέδασης, καφέ και εστιατόρια και για τους όρθιους θαμώνες, ωστόσο η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική για είσοδο σε οποιοδήποτε άλλο κατάστημα του λιανεμπορίου. 

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης και ταυτοπροσωπίας σε όσους εισέρχονται σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης. 

 Ειδικότερα αυτό που ισχύει πλέον ως πλαίσιο προβλέπει ότι: 

Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές και συγκεκριμένα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες και της μουσικής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, πλήρης ελευθερία θα υπάρχει για τους θαμώνες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης που δέχονται μόνον εμβολιασμένους και νοσήσαντες, εστίαση και σε καταστήματα διασκέδασης σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους που είναι αμιγείς για εμβολιασμένους, δεν θα υφίσταται κανένας περιορισμός. 

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται να είναι όρθιοι οι πελάτες, απαιτούνται αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και η μέγιστη πληρότητα είναι 85%. Σημειώνεται ότι το προσωπικό των καταστημάτων θα φοράει μάσκα και θα τηρεί τα μέτρα προστασίας. Αντίθετα, για τους μεικτούς χώρους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν όπως και σήμερα. 

 Οι έλεγχοι θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.324 νέα κρούσματα, καθώς και 22 νέους θανάτους. Αυτή τη στιγμή 334 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ Covid σε όλη τη χώρα. Η διάδοση στη βόρεια Ελλάδα καλά κρατεί, με την Αττική να καταγράφει επίσης ελαφριά αύξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Αττική εντοπίστηκαν 540 νέα κρούσματα, την ώρα που η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 357. Σύμφωνα με την επιτροπή, υψηλή θετικότητα παρατηρείται σε Πιερία, Δράμα, Κοζάνη, Καβάλα, Ροδόπη, Χαλκιδική, Ξάνθη, Σέρρες, Λάρισα και Θεσσαλονίκη, περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη τείνει να βρίσκεται κάτω από τον εθνικό μέσο όρο. Έτσι, σημειώνεται παράλληλα αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που συνοδεύεται από νοσηλείες. Αυτό είναι ακόμη πιο έντονο σε περιοχές όπως η Καστοριά, η Πιερία, η Καρδίτσα και οι Σέρρες, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα