ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επαναλειτουργούν Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger

Εξαιτίας “προβληματικής αλλαγής ρυθμίσεων” η πολύωρη διακοπή λειτουργίας- Τεράστιες οι οικονομικές απώλειες της εταιρίας – Ζήτησε συγνώμη ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Eπανήλθαν σταδιακά λίγο πριν τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα Facebook, Instagram και Whatsapp τα οποία είχαν βγει εκτός λειτουργίας για σχεδόν επτά ώρες.


Τα τρία μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ίντερνετ βγήκαν εκτός λειτουργίας περίπου στις 18:30 ώρα Ελλάδας.

Στο Facebook, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έβγαλε μήνυμα πως δεν είναι δυνατή η πρόσβαση. Ίδια προβλήματα αντιμετώπιζε επίσης το Instagram, το Messenger αλλά και το WhatsApp.

Οι σελίδες των εν λόγω social media δεν μπορούσαν να φορτώσουν, με τα προβλήματα να υπάρχουν στους χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εξαιτίας «προβληματικής αλλαγής ρυθμίσεων» η πολύωρη διακοπή λειτουργίας

Οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας Facebook απέδωσαν αργά το βράδυ της Δευτέρας σε ανακοίνωσή τους τη διακοπή της λειτουργίας των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger για περίπου έξι ως επτά ώρες σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.

«Άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι», σημείωσε ο όμιλος σε ανάρτησή του (https://engineering.fb.com/2021/10/04/networking-traffic/outage), χωρίς να διευκρινίσει από ποιον έγιναν οι αλλαγές των ρυθμίσεων, ούτε εάν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση.

«Ζητάμε συγγνώμη από όσους επλήγησαν», πρόσθεσαν οι τεχνικοί της εταιρείας, τις πλατφόρμες της οποίας χρησιμοποιούν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Νωρίτερα, υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, εκμυστηρεύτηκαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως το μπλακάουτ προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της.

Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το σενάριο της κακόβουλης ενέργειας στο οποίο είχαν αναφερθεί ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια αποκλείστηκε από τους τεχνικούς της εταιρείας.

Downdetector: «Το μεγαλύτερο blackout που έχει παρατηρηθεί ποτέ»

Αυτό το συμβάν δεν έχει προηγούμενο για τον γιγαντιαίο όμιλο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που ήδη αντιμετωπίζει κατακραυγή έπειτα από αποκαλύψεις για τις πρακτικές του.

Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και περιέγραψε το χθεσινό μπλακάουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ», η ομαλή λειτουργία των ιστότοπων αυτών είχε σχεδόν αποκατασταθεί περίπου στη 01:00 (ώρα Ελλάδας).

Η λειτουργία των ιστότοπων σταδιακά αποκαταστάθηκε, διαπίστωσαν νωρίτερα δημοσιογράφοι και χρήστες των υπηρεσιών που προσφέρει ο γιγαντιαίος όμιλος, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει κατακραυγή έπειτα από αποκαλύψεις για τις πρακτικές του.

Ο όμιλος καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα σε όλο το διαδίκτυο παγκοσμίως και έχανε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια κάθε ώρα διακοπής της λειτουργίας των πλατφορμών του, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας μετρήσεων Standard Media Index.

Τεράστιες οι οικονομικές απώλειες

Η πολύωρη διακοπή λειτουργίας προκάλεσε μία από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία για το Facebook καθώς μετά το πρωτόγνωρο black out παγκοσμίως η μετοχή της εταιρείας κατρακυλά ενώ μονοπωλεί το ενδιαφέρον στα διεθνή ΜΜΕ.

Η αξία της μετοχής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπεσε πάνω από 5% (στο 5,48% στις 9:27 ώρα Ελλάδας), στα 324,33 δολάρια.

Ετσι, εντός ολίγων ωρών, ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είδε την προσωπική του περιουσία να «ψαλιδίζεται» κατά περίπου 7 δισ. δολάρια, ενώ έπεσε και στην κατάταξη με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Η πτώση της μετοχής της Facebook τη Δευτέρα μείωσε την περιουσία του Ζούκερμπεργκ στα 120,9 δισ. δολάρια από 140 δισεκατομμύρια, ρίχνοντάς τον κάτω από τον Μπιλ Γκέιτς, στην 5η θέση του παγκόσμιου δείκτη των πλουσιότερων ανθρώπων, του Bloomberg.

Η πρώτη εκτίμηση

Η πρώτη εκτίμηση της εταιρείας krebsonsecurity.com είναι πως κάποιος προκάλεσε μία μεταβολή στο πρωτόκολλο BGP (Border Gateway Protocol). Αυτή αυτή η μεταβολή στο πρωτόκολλο προήλθε μέσα από την εταιρεία καθώς τέτοιου τύπου αρχεία διαχειρίζονται εσωτερικά. Στο μεγάλο ερώτημα του αν είναι δολιοφθορά ή κάποιο μεγάλο λάθος απάντηση για την ώρα δεν υπάρχει. Και ίσως να μην μάθουμε ποτέ τι πραγματικά συνέβη.

«Συγγνώμη…» από Ζούκερμπεργκ

Με ένα ποστ στο Facebook ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Μαρκ Ζούκερμπεργκ, απολογήθηκε στους χρήστες.

«Facebook, Instagram, Whatsapp και Messenger, επανέρχονται online τώρα. Συγγνώμη για την σημερινή αναστάτωση. Ξέρω πόσο βασίζεστε στις υπηρεσίες μας για να παραμένετε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεστε».

Το μήνυμα του εκπροσώπου Τύπου του Facebook μετά την επάνοδο της πλατφόρμας σε λειτουργία «Στην τεράστια κοινότητα ανθρώπων και επιχειρήσεων ανά τον κόσμο που εξαρτώνται από εμάς: Λυπούμαστε. Δουλέψαμε σκληρά για να αποκαταστήσουμε την πρόσβαση στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι είμαστε ξανά online τώρα. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση», ανέφερε στο Twitter o Άντι Στόουν, εκπρόσωπος Τύπου του Facebook,

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας