ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ | Σε οριακή κατάσταση οι ΜΕΘ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Άδειες οι κλίνες ΜΕΘ στην Κατερίνη

ΠΟΕΔΗΝ | Σε οριακή κατάσταση οι ΜΕΘ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

«Καμπανάκι» για τη διαθεσιμότητα ΜΕΘ και προσωπικού στα νοσοκομεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας κρούει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος το απόγευμα της Τετάρτης έκανε λόγο για «οριακή κατάσταση» στο ΕΣΥ της Βορείου Ελλάδας, λόγω των αυξανόμενων νοσηλειών για κορονοϊό και της αναστολής εργασίας για μερίδα υγειονομικών.

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ:

“Η κατάσταση στις ΜΕΘ τις Κεντρικής Μακεδονίας είναι οριακή. Διασωληνωμένα περιστατικά κορονοϊού είναι εκτός ΜΕΘ, σε θαλάμους, μέχρι και για 24 ώρες, σε λίστα αναμονής για να διεκπεραιωθούν (ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου).

Λόγω αναστολών εργασίας, είναι αδύνατη η λειτουργία νέων αυτοσχέδιων κλινών ΜΕΘ, όπως στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας. Να γυρίσουν πίσω οι συνάδελφοί μας που είναι σε αναστολή εργασίας.

Οι ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού γέμισαν στην Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Μακεδονία και υπάρχουν περιστατικά σε λίστα αναμονής τα οποία διεκπεραιώνονται ευτυχώς ακόμη μέσα στο 24ωρο.

Παράδειγμα 4 διασωληνωμένα περιστατικά χθες στο ΑΧΕΠΑ, ένα σήμερα στο Παπανικολάου. Οι κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν με μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από κλινικές γενικών περιστατικών που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Τα λειτουργικό αυτό μπάχαλο προκλήθηκε λόγω των αναστολών εργασίας.

Και βέβαια τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν νέες αυτοσχέδιες ΜΕΘ όπως στη δεύτερη και την τρίτη φάση της πανδημίας, λόγω των τεράστιων κενών που άφησαν πίσω τους οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή. Θα πρέπει λοιπόν να απαντήσει το υπουργείο Υγείας και οι επιστήμονες της τηλεόρασης:

Πότε είναι ποιο επικίνδυνο; Να αναπτυχθούν κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού με την επιστροφή των συναδέλφων που είναι σε αναστολή με δύο rapid test την εβδομάδα ή να μην υπάρχουν ΜΕΘ και να καταλήγουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής ΜΕΘ;

Δέστε πόσο οριακή είναι σήμερα η κατάσταση σε ΜΕΘ στη Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία και δεν τολμούν να διορθώσουν το σφάλμα των αναστολών σε ένα κλάδο που είναι εμβολιασμένος κατά 95%:

ΜΕΘ Κεντρικής Μακεδονίας:

ΑΧΕΠΑ: 15 ασθενείς στις 15 κλίνες. Χθες υπήρχαν 4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σε λίστα αναμονής, για να βρεθεί ΜΕΘ. Ευτυχώς βρέθηκε.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 15 ασθενείς στις 15 κλίνες.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 7 ασθενείς στις 7 κλίνες.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 30 ασθενείς στις 30 κλίνες. Υπήρχε το πρωί ένας διασωληνωμένος στο ΤΕΠ COVID, μετά από εφημερία, περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι. Στο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ δεν λειτουργούν 9 κλίνες ΜΕΘ από δωρεά, λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 6 ασθενείς στις 8 κλίνες.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Κανείς ασθενείς στις 4 κλίνες.

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: 3 ασθενείς στις 6 κλίνες.

ΣΕΡΡΕΣ: 8 ασθενείς στις 10 κλίνες.

ΕΔΕΣΣΑ: Κανείς ασθενής στις 5 αυτοσχέδιες κλίνες ΜΕΘ.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: 5 ασθενείς στις 6 κλίνες.

ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ: 106, με τις 5 να είναι οι αυτοσχέδιες – της ΕΔΕΣΣΑΣ.

ΚΑΤΗΛΛΕΙΜΕΝΕΣ: 89.

ΚΕΝΕΣ: 12 – και οι 5 αυτοσχέδιες της ΕΔΕΣΣΑΣ.

Στη Δυτική Μακεδονία οι κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού που λειτουργούν είναι ελάχιστες. Λειτουργούν 6 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού στη Πτολεμαΐδα που είναι γεμάτες και 5 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού στην Κοζάνη – οι 3 είναι γεμάτες. Κανένα των άλλων νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας δεν διαθέτει ΜΕΘ κορονοϊού.

Τα περιστατικά διακομίζονται προς την Κεντρική Μακεδονία, με την κατάσταση να είναι οριακή. Να διορθωθεί το λάθος των αναστολών εργασίας. Κρίμα να κινδυνεύουν ασθενείς για ένα λάθος…”

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας