ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήμερα οι ανακοινώσεις για την τρίτη δόση

Με τις ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθούν εν μέρει το παράδειγμα του Ισραήλ που «άλλαξε» τον όρο πλήρως εμβολιασμένος κατά του κορωνοϊού χορηγώντας ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του Covid-19 στο γενικό πληθυσμό, αναμένονται σήμερα οι σχετικές ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χώρα μας.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα τρίτη δόση του εμβολίου έχει αποφασιστεί και χορηγείται στους ανοσοκατασταλμένους και τα άτομα άνω των 60 ετών που μένουν σε δομές φιλοξενίας.

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε την Κυριακή ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού για την χορήγηση της τρίτης δόση περίπου 32.000 συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς κατηγορίες. Επίσης, μέχρι την Κυριακή, 6.360.000 πολίτες είχαν εμβολιαστεί με την 1η δόση.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σήμερα αναμένεται να αναφερθεί στις ομάδες πληθυσμού που θα συμπεριληφθούν στη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου.

Οι υγειονομικοί αποτελούν την πιο πιθανή κατηγορία που θα συμπεριληφθεί άμεσα.

Την αγωνία του για την καθυστέρηση αποφάσεων από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αναφορικά με την χορήγηση της 3ης δόσης εμβολίου στους υγειονομικούς κατέθεσε μιλώντας στην «Ν» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου – ΠΙΣ και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός με 3η δόση, το ζητάμε εδώ και καιρό. Η καθυστέρηση από τη Επιτροπή Εμβολιασμών δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί υπάρχει, δεν την καταλαβαίνουμε. Πρέπει τόσο σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται άμεσα».

Να σημειωθεί επίσης ότι μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο ΓΓ ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι η τρίτη δόση δεν θα είναι υποχρεωτική αλλά θα υπάρχει σύσταση.  

Το σκεπτικό της Επιτροπής- Τρίτη δόση και στους άνω των 60 ετών

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον covid-19, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης για την τρίτη δόση σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη.

«Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους-άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας», είπε. 

Ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία. Έχουμε ανακοινώσει, προσθέτει , η κ. Παπαευαγγέλου ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του , -τουλάχιστον ένα 6μηνο-τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό”, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.

Στους υγειονομικούς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, αναφέρει η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. Είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει.

Θα επεκταθεί στο γενικό πληθυσμό;

Σχολιάζοντας την πιθανότητα επέκτασης χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, η οποία έχει επικριθεί από τον Παγκόσμιο Οραγνισμό Υγείας ζητώντας μορατόριουμ για τις ενισχυτικές δόσεις, η κ.Παπαευαγγέλου είπε ότι ακόμα υπάρχει σκεπτικισμός.

Μάλιστα υποστήριξε τη θέση του ΠΟΥ για μη ευρεία χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσεις σε υγιείς ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι , προκειμένου φτωχές χώρες να προχωρήσουν την ανοσοποίηση. «Από εκεί θα προκύψουν μεταλλάξεις, οι οποίες ενδεχομένως να μειώσουν και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε εμάς», είπε χαρακτηριστικά.  Ωστόσο, τόνισε ότι αυτοί που έχουν περάσει το εξάμηνο εμβολιασμού, όπου σύμφωνα με μελέτες μειώνεται η προστασία για λοίμωξη πρέπει να προστατευθούν προσθέτοντας ότι όφελος υπάρχει και για την κοινότητα καθώς μειώνεται η διασπορά, του ιού, το R0.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα