ΚΟΙΝΩΝΙΑ

O τρίτος… κορονοχειμώνας τρομάζει την Ευρώπη

Το κρύο, οι αντιεμβολιαστές και ο ρόλος του “πράσινου” πάσου στην αναχαίτιση της πανδημίας

Τι κι αν ο Σεπτέμβρης βαίνει προς το φινάλε του με θερμοκρασίες… Αυγούστου, το φθινόπωρο έχει φτάσει, ο χειμώνας ακολουθεί και η πανδημία που «τρέφεται» και από το κρύο δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης με την Ευρώπη να ετοιμάζεται για τον τρίτο κατά σειρά χειμώνα με COVID-19.

Ο πρώτος, εκείνος του 2020 ήταν του σοκ, ενώ ο περσινός λόγω του δώρου της επιστήμης στην ανθρωπότητα, του εμβολίου δηλαδή ήταν της ελπίδας. Ο τρίτος, όμως είναι και ο πιο δύσκολος, αφού δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λάθος χειρισμούς, για άλλες χαμένες ζωές και περαιτέρω καταστροφή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Το μείγμα ενώ η Ευρώπη επιχειρεί –με αρκετά πισωγυρίσματα- να μπει στην νέα κανονικότητα είναι εκρηκτικό κι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δυναμική των αντιεμβολιαστών που όσο κι αν πιέζονται, όσο κι αν είναι σχετικά λίγοι αριθμητικά, τόσο μεγαλύτερη και σθεναρότερη αντίσταση παρουσιάζουν.

Εξάλλου, το γεγονός πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας ομιλίας της για την «κατάσταση της Ένωσης» στην πανδημία και στο μεγάλο αγκάθι της, τους αρνητές του εμβολίου (αλλά και του ίδιου του ιού και της επικινδυνότητάς του), την ίδια ώρα που ο Τζο Μπάιντεν πιέζει τις υπόλοιπες χώρες για μια «συμφωνία κυρίων» για εμβολιασμό του 70% του πλανήτη έως το 2022, καταδεικνύει την κρισιμότητα των στιγμών.

Πανδημία ανεμβολίαστων

Ο ρυθμός του εμβολιασμού κατά του Covid-19 πρέπει να επιταχυνθεί σε όλο τον πλανήτη για να αποφευχθεί «μια πανδημία των ανεμβολίαστων», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ας βεβαιωθούμε ότι δεν θα μετατραπεί σε πανδημία των ανεμβολίαστων», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν απευθυνομενη στην Ολομέλεια των Ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο.

Ανακοινώνοντας μια νέα δωρεά άλλων 200 εκατ. δόσεων μέχρι τα μέσα της ερχόμενης χρονιάς, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως ανησυχεί επίσης για τη διακύμανση των ποσοστών των εμβολιασμένων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

«Η επόμενη χρονιά θα είναι άλλη μια δοκιμασία χαρακτήρα», τόνισε.

Στο τέλος Αυγούστου, το 70% του ενήλικου πληθυσμού στις 27 χώρες της ΕΕ ήταν πλήρως εμβολιασμένο κατά του COVID-19. Αυτό ήταν ένα ορόσημο μετά τη βραδεία εκκίνηση των εμβολιασμών, αλλά κρύβει επίσης μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Δεκαεννέα κράτη μέλη της ΕΕ θα δουν φέτος την οικονομία τους να επιστρέφει στο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από την πανδημία, ενώ τα άλλα θα ακολουθήσουν την επόμενη χρονιά, δήλωσε ακόμη η φον ντερ Λάιεν.

Την ίδια ώρα, προσχέδιο αμερικανικού εγγράφου το οποίο αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters δείχνει πως οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στους παγκόσμιους ηγέτες να υιοθετήσουν φιλόδοξους, όπως τους χαρακτηρίζουν, στόχους για τον τερματισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού, στους οποίους περιλαμβάνεται η διασφάλιση του εμβολιασμού του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού ως το 2022. Το τρισέλιδο έγγραφο απευθύνεται σε χώρες, διεθνείς οργανώσεις και φορείς του ιδιωτικού τομέα που προσκαλούνται σε μια εικονική σύνοδο κορυφής για τον COVID-19, η οποία προγραμματίζεται από τις ΗΠΑ να διεξαχθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στο έγγραφο αυτό ζητείται επίσης από τις χώρες με “σχετικές δυνατότητες” να δωρίσουν ένα δισεκατομμύριο επιπρόσθετες δόσεις εμβολίων και να επισπεύσουν την παράδοση 2 δισεκατομμυρίων δόσεων για τις οποίες έχουν ήδη δεσμευτεί.

«Πράσινα» διαβατήρια: Ποιες χώρες τα χρησιμοποιούν και πώς

Διαβάστε περισσοτερα στο makthes.gr >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα