ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολύ πίσω από την Ευρώπη είναι η Ελλάδα στους εμβολιασμούς (πίνακες)

Σε ποιες ηλικιακές ομάδες η χώρα μας απέχει σημαντικά – Ποια επαγγελματική ομάδα έχει πετύχει ακριβώς το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό

Πολύ πίσω από την Ευρώπη είναι η Ελλάδα στους εμβολιασμούς (πίνακες)

Ακάλυπτοι στον κορωνοϊό είναι δύο έως τρεις στους δέκα Έλληνες σε ηλικίες, στις οποίες η CoViD-19 προκαλεί σοβαρή νόσηση και θάνατο. Την ώρα που η συζήτηση στη χώρα μας στρέφεται στον εμβολιασμό των παιδιών, άτομα ηλικίας άνω των 70 ή άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστα σε ποσοστά πάνω από 20%.

Σύμφωνα με τα προχθεσινά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), απέχει σημαντικά από τα όσα έχουν πετύχει άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικό είναι ότι στους άνω των 80 ετών, η Ελλάδα εμφανίζει πλήρη κάλυψη στο 71,9% των ηλικιωμένων, όταν το μέσο ποσοστό στις 27 ευρωπαϊκές χώρες που αξιολογούνται ανέρχεται στο 85,4%. Καλύτερη είναι η εικόνα στην ηλικιακή ομάδα 70 έως 79 ετών, στην οποία το 80,7% των Ελλήνων είναι πλήρως εμβολιασμένοι (86,8% το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό).

Η Ελλάδα εμφανίζει την καλύτερη εικόνα στους υγειονομικούς, οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό ακριβώς ίδιο με το μέσο ευρωπαϊκό.

Η επαναλειτουργία των σχολείων και η επικείμενη έλευση του χειμώνα (θα έπρεπε να) δημιουργεί ανασφάλεια στα άτομα μεγαλύτερων ηλικιών. Χαρακτηριστική η είναι η σύγκριση κρουσμάτων – θανάτων – διασωληνώσεων. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα ποσοστά είναι, ανά ηλικιακή ομάδα, τα εξής:

0 – 17 ετών: Έχει το 12,7% των συνολικών κρουσμάτων, χωρίς θανάτους και το 0,3% των διασωληνώσεων.

18 – 39 ετών: Έχει το 38,1% των κρουσμάτων, το 0,7% των θανάτων και το 4,3% των διασωληνώσεων.

40 – 64 ετών: Έχει το 36,5% των κρουσμάτων, το 15,7% των θανάτων και το 47,4% των διασωληνώσεων.

65 ετών και άνω: Από αυτές, προέρχεται το 12,7% των κρουσμάτων, το 83,6% των θανάτων και το 48% των διασωληνώσεων.

Μπορεί εύκολα να παρατηρηθεί πως ο ιός προσβάλλει όλες τις ηλικίες. Η επίπτωση της λοίμωξης, ωστόσο, είναι σαφώς μεγαλύτερη στις ηλικίες από 40 ετών και πάνω, οι οποίες πληρώσουν πολύ μεγαλύτερο τίμημα.

Πηγή: euro2day.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα