ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βόρεια Ελλάδα | Δύο χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εκτός νοσοκομείων

Πώς θα καλυφθούν τα κενά – Σε… αξιολόγηση οι διοικητές σε όλη τη χώρα

Σε… αξιολόγηση και υπό στενή παρακολούθηση του υπουργείου Υγείας βρίσκονται οι διοικητές και υποδιοικητές των υγειονομικών περιφερειών αλλά και των νοσοκομείων της χώρας, την ώρα που οι κλίνες (απλές αλλά και ΜΕΘ) καθημερινά καταλαμβάνονται από ασθενείς με κορονοϊό, καθώς η χώρα βρίσκεται εδώ και βδομάδες στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Και μπορεί τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας να μην βρίσκονται ακόμα στο «κόκκινο» και σε αυτό συμβάλει κάθε επιπλέον δόση του εμβολίου που γίνεται σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο της χώρας, το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι εκείνο της επιστροφής στην… κανονικότητα, να ανοίξουν δηλαδή ξανά κλινικές που είχαν μετατραπεί αποκλειστικά σε κλινικές COVID-19, και προγραμματιστούν εκ νέου τα τακτικά χειρουργεία και να εξυπηρετούνται οι ασθενείς, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίζονται και τα περιστατικά με κορονοϊό.

Η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας, μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, ενδεχομένως να σηματοδοτήσει και αλλαγές στην διοικητική δομή, δεδομένου ότι όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου «όλοι αξιολογούνται καθημερινά». Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο Δημήτρης Τσαλικάκης, όσο και ο Παναγιώτης Μπογιατζίδης, από την 4η και την 3η ΥΠΕ, αντιστοίχως αναμένεται να παραμείνουν στις θέσεις τους καθώς χαίρουν εκτίμησης όχι μόνο του νέου υπουργού Υγείας αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου για την αποτελεσματικότητά τους. Η θητεία τους συμπληρώθηκε πριν λίγους μήνες, ενώ δόθηκε και παράταση. Σε ό,τι αφορά τους διοικητές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης πριν από περίπου δύο μήνες εστάλη αναλυτικός φάκελος με το έργο τους και αξιολογήθηκε από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ικανοποίηση για το έργο που έχει γίνει τα δυο τελευταία χρόνια δεδομένων των συνθηκών αλλά και της πανδημικής κρίσης. Εξαίρεση αποτελεί ένας διοικητής νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν «πέρασε τη βάση» και όπως πληροφορούμαστε αναμένεται να αντικατασταθεί σύντομα.

Τα κενά των αναστολών

Σε ό,τι αφορά τις αναστολές, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της αρμοδιότητας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας επιδόθηκαν πράξεις αναστολής σε περίπου 950 εργαζόμενους και σε άλλους περίπου 100 εργαζόμενους της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το ποσοστό που υπερτερεί έναντι των άλλων μεταξύ των ανεμβολίαστων υγειονομικών στην εν λόγω υγειονομική περιφέρεια είναι εκείνο των νοσηλευτών. Ακολουθεί το λοιπό προσωπικό, οι διοικητικοί υπάλληλοι και τέλος, οι γιατροί οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Υγείας στη «ΜτΚ» τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν της 1ης Σεπτεμβρίου οπότε και τέθηκε σε ισχύ το καθεστώς των υποχρεωτικών εμβολιασμών στους υγειονομικούς τα κενά που παρουσιάστηκαν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας καλύφθηκαν με εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των κλινικών αλλά και από την μια δομή υγείας στην άλλη. Όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη του υπουργείου «τέθηκε αυτομάτως σε εφαρμογή το plan B που είχαν στο συρτάρι τους οι διοικητές των νοσοκομείων αλλά και τον υγειονομικών περιφερειών της χώρας» εξηγεί. Σημειώνεται πως τους περασμένους μήνες οπότε και η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε σε προσλήψεις εξαιτίας γιατρών, νοσηλευτών και επικουρικού προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία προστέθηκαν στις δομές υγείας σε Μακεδονία και Θράκη περίπου 1.200 επαγγελματίες υγείας.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις δομές υγείας αρμοδιότητας της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας με το ποσοστό των ανεμβολίαστων νοσηλευτών να αγγίζει το 10% και εκείνο των γιατρών μόλις το 3,5%. Εκτιμάται πως στα γεωγραφικά όρια αρμοδιότητας της 4ης ΥΠΕ πράξη αναστολής καθηκόντων έλαβαν στα χέρια τους περίπου 900 υγειονομικοί στα νοσοκομεία και άλλοι 150 στα κέντρα υγείας. Κατά τον ίδιο τρόπο, καλύπτονται μέχρι στιγμής στις κλινικές τα κενά που έχουν δημιουργηθεί.

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα