ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανηγυρίζει η ιστορική Μονή Κανάλων Ολύμπου

Την Τρίτη και την Τεταρτη (7&8/9)

Πανηγυρίζει η ιστορική Μονή Κανάλων Ολύμπου

Πανηγυρίζει και γιορτάζει η Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου, γνωστή ως Μονή Κανάλων, που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα ανατολικά έξω από την Καρυά Ολύμπου (παραπλεύρως του δρόμου Καρυάς – Λεπτοκαρυάς) σε υψόμετρο 820 μέτρων.

Η Μονή που απέχει από την Ελασσόνα 44 χιλιόμετρα και από τη Λεπτοκαρυά Πιερίας 15 χιλιόμετρα, είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου και εορτάζει κάθε χρόνο, στις 8 Σεπτεμβρίου. Χαρακτηριστική είναι η κατάφυτη τοποθεσία, όπου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Καρυάς, στη νότια – νοτιανατολική πλευρά του Ολύμπου, μέσα σε δάσος καστανιών και βελανιδιών, στη βόρεια πλευρά της ρεματιάς – χαράδρας «Ζηλιάνα», με υπέροχη θέα τόσο προς τον Όλυμπο όσο και προς το Αιγαίο πέλαγος!
Η ονομασία «Κανάλων» οφείλεται, πιθανότατα, στο φυσικό περιβάλλον. Κοντά στη Μονή υπάρχουν τέσσερις πηγές που σχηματίζουν χειμάρρους – κανάλια και οι χείμαρροι αυτοί σχηματίζουν τον μικρό ποταμό «Ζηλιάνα».
Αύριο, Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, παραμονή της εορτής, στις 6 το απόγευμα, με την παρουσία προσκυνητών και επισκεπτών από την Καρυά, την επαρχία Ελασσόνας, τον Νομό Λάρισας και από όμορους Νομούς θα τελεσθεί πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, το πρωί, ανήμερα της μεγάλης εορτής, θα τελεσθεί η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία με Θείο Κήρυγμα, χοροστατούντος του σεβασμ. μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος.
Υπενθυμίζεται ότι θα τηρηθεί το απαραίτητο υγειονομικό πρωτόκολλο της εποχής, με τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης κατά της Covid-19.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα