ΚΟΙΝΩΝΙΑ

BBC | Το μυστηριώδες κενό στην ιστορία του πλανήτη

Πάνω από 152 χρόνια μετά από τη συγκεκριμένη ανακάλυψη, οι επιστήμονες εξακολουθούν να διαφωνούν για τον λόγο

Κενό ενός δισεκατομμυρίου ετών φαίνεται να καταγράφεται στον πλανήτης, ενώ πάνω από 152 χρόνια μετά τη συγκεκριμένη ανακάλυψη, οι επιστήμονες εξακολουθούν να διαφωνούν για τον λόγο που συμβαίνει αυτό, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

Εάν κάποιος σταθεί στη βάση του Grand Canyon και κοιτάξει προς τα πάνω, θα μπορέσει να δει ένα παχύ τμήμα από σκληρούς, κρυσταλλώδεις βράχους – κυρίως γρανίτη και είδη σχιστόλιθου (που δείχνουν να έχουν βρεθεί υπό συνθήκες έντονης πίεσης), τοποθετημένους σε ασυνήθιστα κάθετα στρώματα. Πάνω από αυτούς, υπάρχει μια ζώνη 305 μέτρων κοκκινωπού ψαμμίτη, σε τακτοποιημένες οριζόντιες γραμμές όπως θα περίμενε κανείς να δει.

Αλλά μετρώντας τις στρώσεις του κάθετου κρυσταλλώδους βράχου, ένας ερευνητής εκτίμησε ότι αυτό το τμήμα θα έπρεπε να έχει πάχος 3.050 μέτρα. Στην πραγματικότητα, ήταν 152 μέτρα. Υπήρχαν μεγάλα κομμάτια βράχου τα οποία έλειπαν – απλώς απουσίαζαν. Ο ερευνητής ονόμασε αυτό το φαινόμενο «Μεγάλη Ασυμφωνία» και αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο;».

Οι γεωλόγοι ξέρουν σήμερα πως οι πιο πρόσφατοι από τους σκληρούς, κρυσταλλώδεις βράχους είναι 1,7 δισ. χρόνων, ενώ οι παλιότεροι στο στρώμα ψαμμίτη, σχηματίστηκαν πριν 550 εκατ. χρόνια.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ένα κενό ενός δισεκατομμυρίου χρόνων στο γεωλογικό ιστορικό. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν ξέρει τι συνέβη στους βράχους που βρίσκονταν στο ενδιάμεσο.

Μια παγκόσμια ανωμαλία

Παρόλο που η απουσία των βράχων αυτών είναι ιδιαίτερα εμφανής στην περίπτωση του Grand Canyon, το φαινόμενο αυτό είναι πανταχού παρόν.

«Είναι ένα από αυτά τα πράγματα που λίγο πολύ συμβαίνουν κάτω από τα πόδια πολλών ανθρώπων, χωρίς καν και οι ίδιοι να το συνειδητοποιούν», αναφέρει ο Στίβεν Μάρσακ, επίτιμος καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου του Ιλινόι.

Εξηγεί πως στο κέντρο κάθε ηπείρου, είτε βρίσκεται κανείς στις ΗΠΑ, είτε στη Σιβηρία είτε στην Ευρώπη, εάν σκάψει αρκετά βαθιά, θα συναντήσει δύο βραχώδη στρώματα που είναι μέρος αυτής τη μυστηριώδους γεωλογικής ανωμαλίας.
Όπως τονίζει ο Μάρσακ, η ανακάλυψη του τι συνέβη και οδήγησε στο κενό του ενός δισεκατομμυρίου χρόνων δεν είναι κάτι το ασήμαντο.

Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. Ο πρώτος είναι ότι μπορεί να έλαβε χώρα ακριβώς πριν από κάποιο άλλο ανεξήγητο γεγονός – τον ξαφνικό πολλαπλασιασμό της ποικιλομορφίας της ζωής στη Γη πριν από 541 εκατ. χρόνια.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με το γεγονός ότι θεωρείται πως η Γη πέρασε μέσα από ριζικές κλιματικές μεταβολές κατά τη διάρκεια αυτών των χαμένων ετών και πιθανόν να μετατράπηκε σε μια γιγάντια σφαίρα από πάγο, με μια σχεδόν πλήρως παγωμένη επιφάνεια. Αυτή τη στιγμή, είναι γνωστά πολύ λίγα σχετικά με το πώς σχηματίστηκε αυτή η «Γη με μορφή χιονόμπαλας», ή πώς κατάφεραν να επιβιώσουν ζωντανοί οργανισμοί σε αυτήν.

Ωστόσο, αν γνωρίζαμε τι είχε συμβεί στη σκοτεινή προϊστορική εποχή, ίσως να μπορούσαμε να βρούμε μερικές απαντήσεις σε αυτούς τους ακανθώδεις επιστημονικούς γρίφους.

Με πληροφορίες από BBC

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας