ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα ραντεβού για 3η δόση εμβολίου

Η τρίτη δόση θα είναι με mRNA εμβόλιο (Pfizer, Moderna) για όλους – Τέσσερις εβδομάδες μετά τη 2η δόση η συμπληρωματική, σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής

FILE – In this June 3, 2021 file photo, a Pfizer vaccine is prepared at a COVID-19 vaccination clinic at PeaceHealth St. Joseph Medical Center in Bellingham, Wash. On Friday, June 11, The Associated Press reported on stories circulating online incorrectly claiming COVID-19 vaccines make people produce a spike protein that is a toxin and can spread to other parts of the body and damage organs. (AP Photo/Elaine Thompson)

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Από σήμερα, 1 Σεπτεμβρίου, τα άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση, με mRNA εμβόλιο (Pfizer/BionTech ή Moderna).

Η «αναμνηστική» τρίτη δόση στοχεύει στην θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν την ίδια ανταπόκριση και παραμένουν ευάλωτοι στην λοίμωξη. Επίσης σκοπός είναι να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν την μείωση που έχει παρατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό βοηθάει να μην είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο οι άνθρωποι που χάνουν τα αντισώματά τους και κινούνται σε χώρους με μεγάλη έκθεση.

Οι κατηγορίες των πολιτών που θα λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου:

  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού
  • Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής
  • Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία
  • Νεφροπαθείς
  • Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα σε ανοσοκαταστολή.
  • Άτομα με HIV λοίμωξη.

Ψηλά στη λίστα βρίσκονται οι ηλικιωμένοι, ενώ, «υποψήφιοι» για την τρίτη δόση είναι και οι υγειονομικοί. Αναμένεται να ακολουθήσουν οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πριν από 6 με 8 μήνες. Έπειτα ακολουθεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός.

Η τρίτη δόση θα γίνεται περίπου 28 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Δηλαδή 28 μέρες από τη δεύτερη δόση.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα