ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιθανή η επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους | Ανακοινώσεις από βδομάδα

Ανακοινώνεται την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα δε την Τρίτη, το πλαίσιο των νέων επιδημιολογικών μέτρων βάσει των οποίων θα κινηθεί η χώρα το φθινόπωρο.

Ανακοινώνεται την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα δε την Τρίτη, το πλαίσιο των νέων επιδημιολογικών μέτρων, βάσει των οποίων θα κινηθεί η χώρα το φθινόπωρο.

«Θα προχωρήσουμε σε μία σειρά από μέτρα που θα προστατεύουν την κοινωνία» ανέφερε σε δηλώσεις του (στον ΣΚΑΙ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος χαρακτήρισε ως «σημαντική πιθανότητα» το ενδεχόμενο επαναφοράς της χρήσης μάσκας.

Όσον αφορά τους χώρους στους οποίους θα υπάρχει διακριτή πρόσβαση σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Οι χώροι θα είναι συγκεκριμένοι και θα υπάρχουν κριτήρια. Δεν μπορείς να στερήσεις το δικαίωμα από τον άλλον να πάει να ψωνίσει ή να αγοράσει γάλα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «δείχνοντας» ελεύθερη πρόσβαση στα super market.

«Υπάρχουν άλλοι χώροι όμως όπου δυστυχώς δεν διασφαλίζονται διαφορετικά. Αφορούν σε διασκέδαση, χώρους εστίασης, μετακινήσεις».

«Εκεί», πρόσθεσε «θα υπάρχει μεγαλύτερη άνεση στους εμβολιασμένους. Και οι υπόλοιποι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση με τεστ με δικά τους έξοδα. Όπως για παράδειγμα για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που θα υποχρεούνται να κάνουν δικά τους τεστ μία ή δύο φορές την εβδομάδα με δικά τους έξοδα».

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξανακλείσει η οικονομία και σημείωσε ότι σε περίπτωση παρεμβάσεων, αυτές θα είναι τοπικές και στοχευμένες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε την Παρασκευή η «Κ», κατά πάσα πιθανότητα τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε και θα έχουν ανοίξει τα σχολεία.

Διασκέδαση μόνο για εμβολιασμένους

Το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να αναμένουν οι πολίτες είναι πως η διασκέδαση θα εξελιχθεί ενόψει του χειμώνα σε «προνόμιο» σχεδόν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Εστιατόρια, καφέ, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, σινεμά, θέατρα αλλά και γήπεδα θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους στους κλειστούς χώρους τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, μόλις ο καιρός γίνει χειμερινός θα δυσκολεύονται πολύ να βρουν τρόπους διασκέδασης. Η συγκεκριμένη απόφαση για τους κλειστούς χώρους εικάζεται πως μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, καθώς αφορά ένα βασικό «αγαθό» όπως η διασκέδαση.

Εκπαίδευση

Στην εκπαίδευση, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, αναμένεται να εφαρμοστούν αυστηροί κανόνες που επίσης θα κάνουν τη ζωή των ανεμβολίαστων δύσκολη. Στα πανεπιστήμια οι καθηγητές πρέπει να έχουν κάνει το εμβόλιο, διαφορετικά θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα με δικά τους έξοδα. 

Οι φοιτητές επίσης θα προσέρχονται στα αμφιθέατρα μόνο εάν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αρνητικό τεστ. Η διαφορά είναι πως στους φοιτητές το τεστ θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος. Αντίστοιχοι κανόνες θα ισχύουν και για τα σχολεία. Οι καθηγητές οφείλουν να προσέλθουν για μάθημα μόνο εάν είναι εμβολιασμένοι, διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ, το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τους ίδιους. Τεστ θα πρέπει να κάνουν, βεβαίως εάν δεν έχουν εμβολιαστεί, και οι μαθητές άνω των 12 ετών. Η διαφορά είναι πως όσοι μαθητές δεν κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει να παρουσιάζουν self test και όχι εργαστηριακό, το οποίο επίσης θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος.

Εργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Η «οδύσσεια» των μη εμβολιασμένων θα ισχύει και στη δουλειά. Τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα όσοι επιλέξουν να μην κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ, το οποίο θα επιβαρύνει την τσέπη τους. 

Επιστροφή της μάσκας

Την ίδια ώρα, ένα από τα μέτρα που αργά ή γρήγορα θα επανέλθει και επισήμως είναι η χρήση μάσκας και σε ανοικτούς χώρους. Υπενθυμίζεται πως στις 23 Ιουνίου είχε καταργηθεί επισήμως η χρήση της στους εξωτερικούς χώρους με ανακοίνωση της κυβέρνησης. Ηταν μια απόφαση για την οποία υπήρξε κριτική, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν αναιρέθηκε, καθώς εκτός των άλλων οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Κάτι τέτοιο δεν θα ισχύει από τα μέσα Σεπτεμβρίου, άρα η χρήση της μάσκας μπορεί να επανέλθει.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα