ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνοδοί βουνού | Ενάντια στην παρατεταμένη απαγόρευση κυκλοφορίας στους Εθνικούς Δρυμούς

Με επιστολή τους που έχει ήδη προωθηθεί σε βουλευτές του νομού Πιερίας, στο Υπουργείο τουρισμού, στο Υπουργείο Εργασίας ,στην Αντιπεριφερειάρχη του νομού Πιερίας και στην Αντιδημαρχία Τουρισμού Κατερίνης οι Συνοδοί Βουνού της Πιερίας εκφράζουν την αντίθεση τους στην παράταση της καθολικής απαγόρευσης στον Όλυμπο και τα Πιερία.

Οι απόφοιτοι του τμήματος ΣΥΝΟΔΩΝ ΒΟΥΝΟΥ του Δ.ΙΕΚ. Κατερίνης και οι εκφράζουμε την αντίθεση μας στην απόφαση παράτασης της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δάση, εθνικούς δρυμούς, άλση και γενικά δασικές περιοχές ως 20/08/2021. Θεωρούμε ότι η υποχρέωση του κράτους για πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κατασταλτικά μέτρα και απαγορεύσεις.

Η επιστολή:

Η ορειβατική κοινότητα διαχρονικά προστατεύει το βουνό είτε με την συνεχή παρουσία σε αυτό, είτε μαζεύοντας απορρίμματα που ασυνείδητοι πετούν (ευτυχώς ελάχιστοι), είτε ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας συνεχώς τα νέα μέλη της, είτε συμμετέχοντας εθελοντικά σε ανάλογες δράσεις. Επιπλέον,  οι επαγγελματίες του βουνού, οδηγοί, συνοδοί, διαχειριστές ορεινών καταφυγίων κ.α. , αλλά και οι άνθρωποι που απασχολούνται στον τουρισμό, ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν μια μικρότερη τουριστική σεζόν και γενικά τις επιπτώσεις της πανδημίας στα εισοδήματα τους, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ας αναλογιστούμε ακόμα τον αριθμό των ανθρώπων που έρχονται από όλες τις γωνιές του κόσμου για να ανέβουν στον Όλυμπο, για να ανακαλύψουν, κατόπιν εορτής, ότι απαγορεύεται η πρόσβαση, λόγω ανεπάρκειας των κρατικών μηχανισμών.

Αλήθεια, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είχαν κράτηση σε καταφύγια, πού ακριβώς θα διανυκτερεύσουν εν μέσω υψηλής σεζόν; Και ποια ακριβώς εντύπωση θα σχηματίσουν για τη χώρα μας μετά από όλη αυτή την εμπειρία;Με δεδομένα τα παραπάνω αλλά και του γεγονότος ότι οι συνθήκες επικινδυνότητας πυρκαγιάς είναι πολύ φυσιολογικές για την εποχή, καλούμε την πολιτεία να επανεξετάσει τα απαγορευτικά μέτρα και να επιτρέψει την πρόσβαση σε δασικές και εν γένει ορεινές περιοχές. Όλοι εμείς, οι άνθρωποι των βουνών, θα συνεχίσουμε να πράττουμε όπως πάντα, προστατεύοντας αυτό που αγαπάμε πιο πολύ.


Οι Συνοδοί βουνού του νομού Πιερίας

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα