ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλυμπος | Σε πλήρη εφαρμογή το «σχέδιο εκκένωσης» και προστασίας – Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της απαγόρευσης (φωτογραφίες)

Δηλώσεις εθελοντών – Τι αναφέρεται από το Α.Τ. Δίου-Ολύμπου

Όλυμπος προς ρέμα Ορλιά

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται από εχθές, Παρασκευή 7 Αυγούστου, στον Όλυμπο το σχέδιο προστασίας και απομάκρυνσης των επισκεπτών.

Η Αστυνομία, το Δασαρχείο, η Πυροσβεστική και ο Φορέας Διαχείρισης και κατά τόπους εθελοντικές ομάδες εφαρμόζουν τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που απαγορεύει με έκτακτα μέτρα την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών και προβλέπει, στο σύνολο της Επικράτειας και με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε (α) περιοχές NATURA, (β) δάση, (γ) εθνικούς δρυμούς, (δ) αισθητικά δάση και (ε) άλση εντός οικιστικών ιστών.

Ήδη από εχθές, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021, ξεκίνησε η φύλαξη των κύριων εισόδων προς τον μυθικό Όλυμπο και η απομάκρυνση των επισκεπτών – κατασκηνωτών.

Αποτέλεσμα της οργανωμένης προσπάθειας μεικτών κλιμακίων, αστυνομικών και υπαλλήλων του δασαρχείου με τη συνδρομή οχήματος και προσωπικού του φορέα ιδαχείρισης ΕΔΟ αλλά και εθελοντών, είναι η απομάκρυνση όλων των κατασκηνωτών από τις δασικές θέσεις Παλιό Μοναστήρι, Πριόνια και Ορλιά. Η «επιχείρηση» ολοκληρώθηκε εχθές το απόγευμα.

Δεν κυκλοφορεί ψυχή ζώσα

Σε δηλώσεις του στο olympusmera.gr ο διαχειριστής του εστιατορίου στη δασική θέση «Πριόνια» Ολύμπου, Δημήτρης Κυρίτσης τονίζει: “Δεν κυκλοφορεί ψυχή ζώσα! Από εχθές το απόγευμα η αστυνομία απομάκρυνε όλους όσους κατασκήνωναν στη διαδρομή Παλιό Μοναστήρι – Πριόνια”.

Ανάλογη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στον Ορλιά. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δίου «Ολύμπιος Ζευς», που σε συνεννόηση με το Δασαρχείο, την Αστυνομία και το Δήμο ανέλαβε τη φύλαξη στην είσοδο του Ολύμπου που οδηγεί στους καταρράκτες Ορλιά, Κώστας Καραΐσκος επιβεβαιώνει ότι: “από εχθές το απόγευμα δεν υπάρχει κανένας”.Στον Ορλιά βρίσκεται και επόπτης-φύλακας του Φορέα Διαχείρισης ΕΔΟ.

Επιβεβαιώνει η αστυνομία «απομάκρυνση» και «φύλαξη εισόδων»

Από το Α.Τ. Δίου-Ολύμπου επιβεβαιώνεται η απομάκρυνση των κατασκηνωτών από τις θέσεις-κλειδιά του μυθικού βουνού και το γεγονός ότι η φύλαξη των εισόδων γίνεται από την Αστυνομία στο φυλάκιο στη δασική θέση “Αλώνια” (π’ανω από τη νέα μονή, στο Λιτόχωρο, αλλά και στον Παλιό Παντελεήμονα. Στον παραδοσιακό οικισμό απαγορεύεται η είσοδος σε επισκέπτες.

Τέλος, σύμφωνα με – μέχρι στιγμής – ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο παράτασης της απαγόρευσης. Υπενθυμίζεται ότι τα «έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών» ισχύουν αρχικά έως τη Δευτέρα 9 Αυγούστου στις 6 π.μ.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας