ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο εφιαλτικός καύσωνας του 1987 – Οι εκατοντάδες νεκροί και τα βαγόνια που έγιναν νεκροτομεία

Ο εφιαλτικός καύσωνας του 1987 - Οι εκατοντάδες νεκροί και τα βαγόνια που έγιναν νεκροτομεία

Ήταν 22 Ιουλίου του 1987 όταν η θερμοκρασία άρχιζε να ξεφεύγει πολύ πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. 

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 40 με 45 βαθμούς Κελσίου και δεν έδειχνε σημάδια υποχώρησης μέχρι και τις 28 του μήνα

Η μεγάλη διάρκεια αυτού του κύματος καύσωνα, που ακόμη και τις βραδινές ώρες δεν έπεφτε κάτω από τους 30οCέμελλε να οδηγήσει στο θάνατο περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, κυρίως ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα υγείας.

Πολλοί ήταν εκείνοι που στάθηκαν τυχεροί και βρήκαν καταφύγιο σε κάποια παραθαλάσσια περιοχή, όμως δεν είχαν όλοι την ίδια ευκαιρία για να γλιτώσουν από τη θερμή επιδρομή.

Το κλίμα ακόμα πιο βαρύ για την Αθήνα, όπου η πυκνή δόμηση της πόλης και η επικράτηση του τσιμέντου έχουν εμποδίσει κάθε ευκαιρία για ανάσα. Το κλιματιστικό, μπορεί σήμερα να φαντάζει αυτονόητο όμως το 1987 είναι σχετικά άγνωστο για τα δεδομένα της εποχής ή βρίσκεται σε σπίτια λίγων. Στις 25 Ιουλίου οι νεκροί έχουν ήδη αγγίξει τους 300 και η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι αποπνικτικές μέρες που θα ακολουθήσουν μοιάζουν με σκηνές δραματικής ταινίας. 

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας