ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το εμβόλιο της Moderna εμφανίζεται πιο αποτελεσματικό απέναντι σε όλες τις «δημοφιλείς» μεταλλάξεις

Σύμφωνα με έρυενα που δημοσιεύει με το Politico – Αναλυτικά τα στοιχεία

Ικανοποιητική προστασία φαίνεται πως προσφέρουν τα εμβόλια των Pfizer/BioNTechModerna και AstraZeneca έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα» του νέου κορονοϊού, καθώς και έναντι άλλων μεταλλάξεων, ακόμη και με τη χορήγηση της πρώτης δόσης, σύμφωνα με τα ευρήματα καναδικής έρευνας.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα των εμβολίων, μετά την πρώτη δόση, αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτείται και η χορήγηση της δεύτερης δόσης για να λειτουργήσουν πλήρως.

Σύμφωνα με το Politico, η έρευνα έγινε υπό πραγματικές συνθήκες και μέχρι στιγμής δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους (σ.σ. το λεγόμενο peer review) και δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουλίου. Οι ερευνητές συνέκριναν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων των τριών εταιρειών σε μεταλλάξεις που έχουν επικρατήσει ευρέως και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και μία δόση των συγκεκριμένων εμβολίων, που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ, παρέχει σημαντική προστασία απέναντι στις συμπτωματικές λοιμώξεις και τις σοβαρές επιπτώσεις.

Η προστασία ανά εμβόλιο

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο της Moderna  παρέχει αποτελεσματικότητα 72% έναντι συμπτωματικής νόσησης που προκαλεί η μετάλλαξη «Δέλτα», το εμβόλιο της Pfizer παρέχει 56% και το εμβόλιο της AstraZeneca 67%.

Οι επιστήμονες που πήραν μέρος στη μελέτη αναφέρουν ότι τα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και μία δόση από τα τρία εμβόλια παρέχει ουσιαστική προστασία έναντι των ανησυχητικών μεταλλάξεων. Οι δύο δόσεις, συμπληρώνουν, εξασφαλίζουν ακόμη μεγαλύτερη προστασία.

Τα ευρήματα αντικρούουν τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο New England Journal of Medicine. Σε εκείνη, οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας. Όπως υποστηρίζουν, το εμβόλιο της Pfizer έχει αποτελεσματικότητα μόλις 36% μετά από μία δόση, ενώ της AstraZeneca 30%.

Εξάλλου, η καναδική μελέτη δείχνει ότι μία δόση των τριών εμβολίων εμφανίζει μεγάλη αποτελεσματικότητα έναντι της πιο σοβαρής νόσησης που οδηγεί σε νοσηλεία ή θάνατο. Ειδικότερα, μία δόση των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca ήταν 78%, 96% και 88% αποτελεσματική αντίστοιχα στη μετάλλαξη «Δέλτα».

Χαμηλότερη αποτελεσματικότητα, μόλις 48%, φαίνεται ότι παρέχει μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά των συμπτωματικών ασθενειών που προκαλούν οι μεταλλάξεις Βήτα (νοτιοαφρικανική) και Γάμμα (βραζιλιάνικη) Αντίθετα, το εμβόλιο της Pfizer δείχνει να έχει αποτελεσματικότητα 60% και της Moderna 77%.

Με πληροφορίες από το makthes.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας